N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'19: Porgis ir Besė
Opera'19: Porgy and Bess (2020)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas OÜ
Kino teatruose nuo: 2020-02-01
Trukmė: 3h 40 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Porgis ir Besė (Porgy and Bess) – Džordžas Geršvinas (George Gershwin)

Brolių Džordžo ir Airos Geršvinų opera „Porgis ir Besė“, kurios premjera įvyko 1935 m. rugsėjo 30 d. Bostone, iki šiol yra viena mylimiausių operų Amerikoje, o joje skambantis kūrinys „Summertime“ – visame pasaulyje mėgstama daina ir vienas labiausiai atpažįstamų džiazo standartų. Sukurta pagal amerikiečių rašytojo Edwin DuBose Heyward to paties pavadinimo 1925 m. pjesę, ši opera-miuziklas (dar vadinama „liaudies opera“ – folk opera) pasakoja apie vargingų afroamerikiečių gyvenimą Čarlstono mieste, Pietų Karolinos valstijoje.

Čarlstono varguolių kvartale įvyksta nelaimė: pasipūtęs, valdingas ir karšto būdo Kraunas po pralaimėto kauliukų lošimo nužudo žmogų. Sprukdamas nuo policijos, Kraunas tarp priešiškai nusiteikusių žmonių palieka savo merginą Besę. Sužavėtas jos grožio, vietinis narkotikų prekeivis sumano ją išsivežti į Niujorką, tačiau Besė atsisako. Merginos nuoširdžiai pagaili vienintelis Porgis – neįgalus geros širdies elgeta. Kraunui vis nesirodant, Besė gyvena su Porgiu ir jie pamažu įsimyli vienas kitą.

Tačiau Kraunas ne iš tų, kurie lengvai atiduotų tai, kas, jo supratimu, yra jo nuosavybė. Nesusitaręs su Bese gražiuoju, Kraunas bando ją pagrobti tiesiai iš Porgio namų, tačiau šis grumtynių metu Krauną nužudo. Naują žmogžudystę tirianti policija išsiveda Porgį. Šia proga pasinaudojęs narkotikų prekeivis įtikina Besę, kad jos mylimasis bus ilgam pasodintas į kalėjimą ir pagaliau įkalba merginą išvažiuoti su juo. Po savaitės namo grįžęs Porgis Besės neberanda, bet nė sekundės nedvejodamas išseka jai iš paskos.

Dirigentas: David Robertson

Atlikėjai: Angel Blue, Golda Schultz, Latonia Moore, Denyce Graves, Frederick Ballentine, Eric Owens, Alfred Walker, Donovan Singletary.

Trukmė: 3 valandos 15 minučių (1 pertrauka)

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už nepatogumus.