N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'19: Vocekas
Opera'19: Wozzeck (2020)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas OÜ
Kino teatruose nuo: 2020-01-11
Trukmė: 1h 57 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Vocekas (Wozzeck) – Albanas Bergas (Alban Berg)

Austrijos kompozitoriaus Albano Bergo opera „Vocekas“ pasakoja apie paprastą kareivį, kurio istorija tampa makabriškos ir įtemptos Pirmojo pasaulinio karo dvasios simboliu bei iliustracija.

Kartu su kitu armijos eiliniu į mišką išsiųstas malkų, Vocekas patiria regėjimą: vaikinas staiga išvysta, kaip besileidžianti saulė suliepsnoja ir uždega visą žemę. Sugrįžęs namo, savo viziją, kurią supranta kaip didžiulės nelaimės pranašystę, Vocekas papasakoja žmonai Marijai ir jos draugei Margaretai. Tačiau žmonos paguoda jo nenuramina: nė nepažvelgęs į savo mažametį sūnų, Vocekas išskuba iš namų. Kareivio nenuramina ir apsilankymas pas daktarą – šis jo viziją sumenkina, pavadinęs tiesiog įaudrintos vaizduotės vaisiumi.

Tuo tarpu Voceko žmoną Mariją suvilioja armijos majoras. Apie tai Vocekas išgirsta eidamas pro gatvėje besišnekučiuojančius majorą ir gydytoją. Sukrėsto kareivio įtarimai pasitvirtina, kuomet jis vienos aludės kieme pamato meiliai bešokančius majorą ir savo žmoną. Aptemusiomis akimis Vocekas išvysta naują viziją: šokančius kruvinus žmones.

Praradęs tiek viltį, tiek tikėjimą, Vocekas vėlų vakarą atsiveda žmoną prie tvenkinio, kur dar kartą pabando priversti ją prisipažinti. Marijai pamėginus pabėgti, Vocekas išsitraukia peilį. Netrukus pro tvenkinį einantys majoras ir daktaras išgirsta tvenkinyje žmonos kraują nuo rankų bandantį nusiplauti ir nuskęstantį Voceką. Gatvėje žaidžiantys vaikai Voceko ir Marijos sūnui beširdiškai pasako, kad šis nebeturi motinos. Tačiau vaikas dar per mažas tai suprasti – jis toliau žaidžia ir dainuoja vaikišką dainelę.

Dirigentas: Yannick Nézet-Séguin

Atlikėjai: Elza van den Heever, Tamara Mumford, Christopher Ventris, Gerhard Siegel, Andrew Staples, Peter Mattei, Christian Van Horn.

Trukmė: 1 valandos 32 minutės (be pertraukų)

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už nepatogumus.