N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'19: Echnatonas
Opera'19: Akhnaten (2019)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas OÜ
Kino teatruose nuo: 2019-11-26
Trukmė: 3h 56 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Echnatonas (Akhnaten) – Filipas Glasas (Philip Glass)

Opera prasideda nuo didžiojo faraono Amenchotepo III kūno balzamavimo ir jo laidotuvių. Egipto sostą perėmęs jaunesnysis faraono sūnus Amenchotepas IV savo valdymą pradeda nuo stulbinančio įstatymo: senieji Egipto dievai nebetenka galios ir dabar šalies žmonės turės nusilenkti naujam saulės dievui Atonui. Kad įrodytų savo atsidavimą Atonui, Amenchotepas IV pasikeičia vardą į Echnatoną (reiškiantį „Nuolankus Atonui“). Kartu su gražuole žmona Nefertite ir savo motina, karaliene Tija, Echnatonas paskelbia apie naujos Egipto eros pradžią.

Ilgai nelaukęs, Echnatonas imasi vykdyti savo pažadus ir keisti Egipto dievybių hierarchiją. Senieji dievai uždrausti, griaunamos jų šventyklos, o jų vietoje statomos naujos – Atono garbinimui. Paklojami Achetatono (reiškiančio „Atono horizontas“, dabar Amarna) pamatai ir į jį iš Tėbų perkeliama šalies sostinė. Achetatone įsikuria ir naujasis faraonas su žmona Nefertite ir šešiomis savo dukterimis.

Tačiau karalienė Tija jaučia liaudies nuotaikas ir nepasitenkinimą sūnaus įvykdytomis reformomis. Egipto žmonėms vis labiau bruzdant ir ilgintis senųjų dievų, Echnatonas renkasi vis labiau izoliuotą gyvenimą rūmuose, tokiu elgesiu dar labiau piktindamas savo pavaldinius. Galų gale įtampa sprogsta: priešiškai nusiteikę žmonės įsiveržia į rūmus ir nužudo faraoną Echnatoną. Amenchotepo III vėlei apraudant sūnaus žūtį, į Egipto sostą žengia naujas valdovas: vos devynerių metų amžiaus faraonas Tutanchamonas.

Dirigentas: Karen Kamensek

Atlikėjai: Anthony Roth Costanzo, Dísella Lárusdóttir, J'Nai Bridges, Aaron Blake, Will Liverman, Richard Bernstein, Zachary James.

Trukmė: 3 valandos 31 minutė (2 pertraukos)

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už nepatogumus.