Įvairaus amžiaus žiūrovams
SCAN: "Naujasis Baltijos kinas" – Jauna Lietuva trumpai
SCAN: "Naujasis Baltijos kinas" – Jauna Lietuva trumpai (2009)
Žanras: Drama
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2009-11-06
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

AŠ TAVE ŽINAU

2009, 32 min.

Režisierė/ Director Dovilė Šarutytė

Scenarijus/ Screenplay Dovilė Šarutytė

Operatorius/ Camera Mantas Šatkus

Dailininkė/ Production designer Ona Kvintaitė

Muzika/ Music left|right, Vygintas Kisevičius, Elena Neniškytė

Prodiuseriai/ Producers Rūta Jekentaitė, Asta Valčiukaitė

Vaidina/ Cast Julija Steponaitytė, Vaida Lisiskaitė, Aistė Motiejūnaitė, Kasparas Andriulevičius, Šarūnas Banevičius



- O jis tave žino?

- Baik tu, gyvenime nėra matęs.

Jeigu stovi daugiabučių apsupty, bet nematai nei vieno žmogaus, nereiškia, kad esi vienas. Esi matomas. Tave supa tūkstančiai žmonių ir jie taip arti, kad niekur nepabėgsi. Pagrindinė veikėja Uršulė – penkiolikmetė mergina, kuriai darosi ankšta savo kambaryje, savo kieme, savo mokykloje, savyje. Ji įsimyli, nusivilia, praregi. Kartais tiesiog reikia atsispirti ir šokti į vandenį. Mergina išneria iš mikrorajono rėmų. Ir nebereikia niekur bėgti.

Dovilė Šarutytė gimė 1986 metais Vilniuje. Mokėsi Vilniaus Žemynos gimnazijoje,

šiemet baigė TV ir kino režisūros specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

Filmai / Films – 2006: „Žlugtas“ („Dirty Clothes“); 2007: „Auksinė kepurė“ („Golden Hat“); 2008: „VLD-N11“, „Bjaurus sapnas“ („A Nasty Dream“); 2009: „Aš tave žinau“ („I Know You“).



BERGENAS

2009, 26 min.

Režisierius/ Director Andrius Blaževičius

Scenarijus/ Screenplay Andrius Blaževičius

Operatorius/ Cinematographer Audrius Budrys

Dailininkė/ Production designer Edita Budrytė

Kostiumų dailininkė/ Costume designer Agnija Vitkovskaja

Montažas/ Editing Mindaugas Sruogius, Andrius Blaževičius

Prodiuseriai/ Producers Skaistė Matijošiūtė, Akvilė Petrauskaitė

Vaidina/ Cast Vidas Petkevičius, Marius Repšys, Ilona Kvietkutė, Milda Štakėnaitė

Viename apšiurusiame Vilniaus restorane susipažįsta du vyrai – Senis ir jaunas skustagalvis vyrukas Vytas. Išgėręs Senis pasiūlo Vytui, kuris rytojaus rytą emigruoja į Bergeną, beprotišką planą – išgelbėti restorano dainininkę nuo vietinio gyvenimo sunkumų ir išvežti ją iš Lietuvos.

Andrius Blaževičius gimė 1985 metų birželio 26 dieną, 2004 metais baigė šv. Kristoforo vidurinę mokyklą, 2009 metais baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA), TV ir kino režisūros bakalauras, nuo 2009 metų – TV ir kino režisūros magistrantas.

Filmai / Films – 2006: ,,Kai Andrius Blaževičius buvo jaunas ir nepatyręs“ („While Andrius Blazavicius was young and inexperienced“); 2007: „Makolio Kalkino mirtis“ („The Death of McCaulay Culkin“); 2008: „Vytautas“; 2009: „Bergenas“ („Bergen“).



JAU PUIKU, TIK DAR ŠIEK TIEK



2009, 28 min.

Režisierė/ Director Lina Lužytė

Scenarijus/ Screenplay Lina Lužytė

Operatoriai/ Camera Feliksas Abrukauskas

Kostiumų dailininkė/ Costume designer Jurga Gerdvilaitė

Prodiuseriai/ Producers Kęstutis Drazdauskas, Simona Trilikauskaitė

Muzika/ Music Linas Rimša

Garso dizaineris/ Sound designer Artūras Pugačiauskas

Vaidina/ Cast Gabija Ryškuvienė, Rytis Saladžius, Domas Pirštelis, Rimantė Valiukaitė, Andrius Paulavičius



1992-ieji. Lietuva jau atgavusi Nepriklausomybę. Pasaulis susidomėjęs stebi įvykius. Lietuvos piliečiai džiaugiasi atgauta laisve, o taip pat ir... importinėmis prekėmis, greitai užpildančiomis parduotuvių lentynas, kurios sovietmečiu buvo tuščios. Tiesa, deficitų metas dar nepraėjęs. Filmo istorija prasideda vienoje iš Vilniaus gamyklų, kurios darbuotojai traukia burtus. Laimėtojas galės įsigyti importinį šaldytuvą. Šaldytuvo nori visi, bet labiausiai – filmo herojė Danguolė.

Šaldytuvo Danguolė, aišku, nelaimi, dar skaudžiau – jis atitenka jos kaimynei. Visgi filmo herojė nelieka tuščiomis. Ji ištraukia PASLAPTINGĄJĮ prizą. O tai reiškia, kad Danguolei atitenka garbė priimti už trijų dienų iš Amerikos atvažiuojantį fotoreporterį, kuris nufotografuos Danguolę ir jos šeimą, o jo nuotraukos taps fotoreportažu pasauliui, pasakojančiu apie naująją Lietuvą. Taip staiga ir netikėtai gamyklos darbuotoja Danguolė tampa savotiška Lietuvos ambasadore...

„Filmo scenarijų pradėjau rašyti būdama toli nuo Lietuvos. Manau, kad atstumas man padeda dalykus ir situacijas įvertinti kritiškiau bei teisingiau. Filmu „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ to ir bandžiau pasiekti: su ironija pažvelgti į lietuvius, ir į save pačią, į tai, kaip išsilaisvinę iš Rusijos glėbio niekieno neverčiami puolėm į kitą – vakarų. Filmu neteisiu ir nekaltinu, greičiau baksnoju pirštu kitiems ir sau pačiai. Nors filmas vaizduoja senesnius laikus (1992 m.), iš tiesų jis kalba apie šią dieną“, - sako filmo režisierė Lina Lužytė.



Lina Lužytė baigė Kino ir TV režisūros bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Dabar tęsia tos pačios specialybės magistro studijas. „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ yra trečias režisierės trumpametražis filmas.

Filmai / Films – 2007: „Nuostabi diena bananžuvėms gaudyti“ („A Perfect Day for Banana Fish“); 2008: „Katutis“; 2009: „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ („It would be Splendid, yet...“).



PIETYS

2009, 23 min.

Režisierius/ Director Tomas Smulkis

Operatoriai/ Camera Audrius Zelenius, Karolis Stankus

Dailininkė/ Production designer Ona Kvintaitė

Kostiumų dailininkė/ Costume designer Jurgita Petrulytė

Prodiuserės/ Producers Stefanija Jokštytė, Jurgita Jutaitė

Muzika/ Music Julius Zubavičius

Vaidina/ Cast Sigitas Šidlauskas, Rūta Papartytė, Rytis Saladžius

Besikartojanti kasdienybė... ir norisi tik vieno – dalyvauti savo paties laidotuvėse. Pietų vėjas pildo norus.

A constant routine leads you to the only wish – to take part in your own

funeral. South wind fulfils everyone’s dreams.

„Pietys“ – poetinė kino pasaka apie vyrą, gyvenantį savo paties spąstuose, nemokantį ir bijantį džiaugtis gyvenimu. Trokštantį, bet nesiryžtantį. Mistinis vėjas nubloškia jį į keistą miestą, kuriame jam tenka susidurti su pačiu savimi. Diena, praleista mieste, apverčia jo gyvenimą aukštyn kojom.

„Tema – gyvenimo monotonija. Pamiršus mėgautis gyvenimu, atsiveria daugiau skaudžių ir opių problemų: susvetimėjimas, nebemokėjimas džiaugtis svarbiais dalykais. Tai itin aktualu šiandien, kai nuolat skubame, įsisukame į uždarą ratą, nepastebime mus supančių žmonių, bijodami kažką keisti. Savo filmu kviečiu žmones stabtelti ir trumpam susimąstyti, ar jie nepanašūs į herojų, užmiršusį, dėl ko jis gyvena? Kartais tiek nedaug reikia, kad pradėtum vėl džiaugtis tuo, ką turi“, – sako režisierius Tomas Smulkis.

Tomas Smulkis gimė 1986 metų sausio 7 dieną Klaipėdoje. 2009 metais baigė TV režisūros specialybę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2008 metais studijavo Suomijoje. Dabar studijuoja TV režisūros magistratūrą Lietuvoje (LMTA).

Filmai / Films – 2008: „Jubiliejus“ („Anniversary“); 2009: „Pietys“ („Souther“).