N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Vabzdžių dresuotojas
Vabzdžių dresuotojas (2008)
Žanras: Kūrybinė dokumentika
Sukurta: Filmų era, UAB
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2009-02-20
Trukmė: 0h 53 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Kino alchemikas, įkvėpęs gyvybę lėlėms

Šiame nepilnos valandos trukmės kūrybinės dokumentikos filme aktorius Gediminas Girdvainis įkūnija Vladislavą Starevičių (1882-1965) – vieną lietuviškojo kinematografo pradininkų, visame pasaulyje pripažintą lėlinės animacijos žanro kūrėją.

Būdamas 28-erių (1910-aisiais) V. Starevičius sukūrė filmuką apie elniaragių kovą dėl patelės, „Lucanus Cervus“. Tai buvo pirmasis animacinis lėlinis filmas pasaulyje. Po jo sekė „Laumžirgių gyvenimas“, „Vabalai-skarabėjai“ ir „Gražioji Lukanida“.

Pastarasis trumpametražis filmas, kuriame vabzdžių muliažų pagalba buvo parodijuojami riterių romanų siužetai, išpopuliarėjo visame pasaulyje, nes žiūrovai niekaip negalėjo atsistebėti, kaip įmanoma taip puikiai išdresuoti vabalus. Mitą, kad vabalai tikri, mielai palaikė ir pats V. Starevičius, mėgęs mistifikuoti ir savo paties gyvenimą.

Saugodamas savo paslaptis (o gal tiesiog mėgęs vienatvę), V. Starevičius filmus visuomet kūrė vienas ir niekam neatskleisdavo savo dirbtuvės paslapčių. Jo pasiektos aukštumos lėlinėje animacijoje dar ilgai buvo svajonių siekiamybe visiems šio žanro pasaulio kinematografininkams.

Filme „Vabzdžių dresuotojas“ V. Starevičiaus kūrybos ir gyvenimo labirintais mus veda aktoriaus G. Girdvainio talentas ir specialiai šiai juostai sukurti lėlinės animacijos personažai. Na, o filmo intriga – netikėtai užsimezgusi meilės istorija....

Režisieriai Rasa Miškinytė, Linas Augutis, Donatas Ulvydas.

Scenaristai Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Jonas Banys

Operatorius Ramūnas Greičius

Animacijos režisierius Marek Skrobecki

Kompozitorius Linas Rimša

Garso dizainas Artūras Pugačiauskas

Dailininkė Jurgita Gerdvilaitė

Idėjos autorė ir prodiuserė Rasa Miškinytė