N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Pamatyk kine: Spirited Away (2001)
Pamatyk kine: Spirited Away (2001)
Žanras: Animacija, nuotykių, šeimos, anime
Sukurta: Japonija
Platintojas: KINFO.LT, VšĮ
Režisierius: Hayao Miyazaki
Kino teatruose nuo: 2022-11-28
Trukmė: 2h 05 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

„Pamatyk kine“ kino renginių ciklas kviečia lapkričio 28 d. pamatyti animė filmą „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ (angl. „Spirited Away“). Tai japonų režisieriaus Hayao Miyazaki darbas, kuris šiuo metu yra laikomas geriausiu visų laikų animė filmu ir yra geriausiai vertinamas animacinis filmas IMDb platformoje.

„Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ pasakoja istorija apie dešimtmetę mergaitę, kuri su tėvais persikrausčiusi į naują rajoną nuklysta į Kami. Pagal Šinto religiją Japonijoje – tai šventųjų dvasių pasaulis. Po to, kai jos tėvai raganos Jubabos buvo paversti kiaulėmis, dešimtmetė Šihira pradeda dirbti Jubabos pirčių namuose, kad išlaisvintų save ir tėvus bei rastų kelią atgal į žmonių pasaulį.

1985 m. režisieriai Hayao Miyazaki ir Isao Takahata kartu su produseriu Toshio Suzuki įkūrė studiją „Ghibli“. Ji išgarsėjo tokiais filmais kaip „Mano kaimynas Totoro“ (angl. „My Neighbor Totoro“), „Princesė Mononokė“ (angl. „Princess Mononoke“), „Kikės siuntų tarnyba“ (angl. „Kiki's Delivery Service“), „Dangaus pilis Laputa“( angl.„Castle in the Sky“), „Jonvabalių kapas“ (angl. „Grave of the Fireflies“) ir kitais. Studija vėliau dirbo ir su kitais režisieriais – Yoshifumi Kondō, Hiroyuki Morita, Gorō Miyazaki ir Hiromasa Yonebayashi.

Nuo 1996 m. studijos „Ghibli“ filmų platintojų tapo „The Walt Disney Company“. Po šio susitarimo filmai buvo perdubliuoti anglų kalba.

Studija taip pat pasižymi labai griežta „Ne filmo karpymui!“ politika, duodama leidimą rodyti jų filmus užsienyje. Anksčiau pasaulyje buvo įprasta pagal rodomą šalį „adaptuoti“ filmus. Tačiau studija „Ghibli“ griežtai tam prieštarauja norėdama, kad visi žiūrovai, nepriklausomai nuo šalies, kurioje gyvena, išvystų filmą, tokį, koks jis ir buvo sukurtas.

Piešdamas animacinius filmus režisierius H. Miyazaki nežino, kaip baigsis filmas. Vietoje įprastos praktikos rašyti scenarijų, H. Miyazaki kuria siužetines lentas (angl. storyboards) ir filmo istorija baigiama jau gamybos proceso metu. Nors pats režisierius supranta, kad taip kurti yra daug sudėtingiau, tačiau ir jam, ir komandai – tai vienintėlis būdas, kuriuo jo kuriamos istorijos tampa gyvos. Patys veikėjai padiktuoja savo likimus ir istorijų pabaigas.

Pavyzdžiui, filmą „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ sudaro 1415 skirtingų kadrų, režisierius visus juos peržiūri pats.

2014 m. po paskutinio jo filmo „Pakilo vėjas“ (angl. „The Wind Rises“) pasirodymo, režisierius pranešė apie išėjimą į pensiją ir studija „Ghibli“ buvo laikinai sustabdžiusi savo veiklą. Tai ne pirmas kartas, kai režisierius grasinasi išeiti į pensiją.

Po sudėtingo, tačiau labai sėkmingo „Princesė Mononokė“ animė filmo pasirodymo 1997 m. režisierius taip pat teigė išeinantis į pensiją, tačiau sugrįžo su dar sėkmingesniu filmu „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“. Antrą kartą iš pensijos režisierius sugrįžo 2017 m.

Naujausias H. Miyazaki darbas kino ekranus turėtų išvysti 2026 m. Ir jis vadinasi „Kaip tu gyveni?“ (angl. „How Do You Live?“), teigiama, kad tai bus paskutinis režisieriaus darbas.

Kviečiame pasižiūrėti šį visų laikų geriausią animė filmą „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ kino ekrane lapkričio 28 d. kino teatruose „Forum Cinemas“ Vilniuje ir Kaune. Bilietų skaičius ribotas.

Filmas bus rodomas japonų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Hayao Miyazaki

© 2001 Studio Ghibli – NDDTM