N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Kodėl mes kūrybingi?
Why Are We Creative? (2019)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Vokietija
Platintojas: Best Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2019-07-12
Trukmė: 1h 24 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Dokumentinis filmas „Kodėl mes kūrybingi?“ – 30 metų trukęs bandymas perprasti kūrybiškumo paslaptį.

Kūrybinis impulsas, toji dieviška kibirkštis, žmoniją masina ir vilioja nuo neatmenamų laikų. Net ir tie žmonės, kurie apie tai visiškai nesusimąsto, kuria kasdien. Bet kokia idėja, problema ar užduotis yra kūryba. Netgi tokie buitiniai klausimai kaip „ką valgysiu pusryčiams?“ ar „ką šiandien apsirengti?“ išsprendžiami, pasitelkiant kūrybines galias.

Vokietijoje gimusį filmo režisierių Hermaną Vaskę kūrybos paslaptis viliojo visą gyvenimą. Kalbėdamas apie savo paties suvokimą, režisierius sako, kad jam kūryba reiškia „du visiškai tarpusavyje nederančius dalykus, kartu sukuriančius trečiąjį. Galima sakyti, mano kredo yra 1+1=3“.

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje persikėlęs gyventi į Londoną, režisierius nusprendė išsiaiškinti, kaip kūrybiškumą suvokia ir apibūdina garsiausi pasaulio menininkai, mąstytojai, muzikantai, rašytojai, mokslininkai, aktoriai, politikai ir filosofai.

Juostoje, filmuotoje daugiau nei 30 metų, pamatysime interviu su David‘u Bowie, Björk, Stephen‘u Hawkins‘u, Marina Abramovič, Quentin‘u Tarantino, Bono, Angelina Jolie, Damien‘u Hirst‘u, Vivienne Westwood, Peter‘iu Ustinov‘u, Yoko Ono, Jimmy Page‘u, Takeshi Kitano, David‘u Lynch‘u, Dalailama ir daugybe kitų iškilių žmonių.

Paprastas klausimas – „Kodėl esate kūrybingi?“ – pagaus juos nepasiruošusius, pralinksmins, sutrikdys ir privers susimąstyti. Ar kūrybiškumas išsiugdomas? Ar jis – disciplinos pasekmė, ar nesąmoningas procesas? Ar galima prisiversti kurti, ar, kaip sako vienas iš pakalbintųjų, režisierius Michael‘is Haneke – „Jei šimtakojis mąstytų apie tai, kaip eina, greičiausiai sukluptų“.

Vienas dalykas yra neabejotinas: kiekvienas, pažiūrėjęs šį filmą, savęs neišvengiamai paklaus: „Ar AŠ esu kūrybingas“? Dokumentinė juosta „Kodėl mes kūrybingi?“

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisavo: Hermann Vaske

Filme pamatysite: David Bowie, The Dalai Lama, Björk, Blixa Bargeld, Laurie Anderson, Mariya Alyokhina, Weiwei Ai, Marina Abramovic, Stephen Hawking, Angelina Jolie, George R.R. Martin, Wim Wenders