N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Šaltasis karas
Cold War (2018)
Žanras: Drama, romantinis
Sukurta: Lenkija
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Režisierius: Pawel Pawlikowski
Kino teatruose nuo: 2018-11-30
Trukmė: 1h 28 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

„Oskaro“ laimėtojas Pawelas Pawlikowskis pristato dar vieną šedevrą „Šaltasis karas“

Režisierius Pawelas Pawlikowskis („Oskaras“ už geriausią 2013 metų užsienio filmą „Ida“) sugrįžta į kino ekranus su išskirtiniu ir jau tarptautinį pripažinimą pelniusiu filmu „Šaltasis karas“ (angl. „Cold War“), kuris šiemet apdovanotas Kanų kino festivalio prizu – geriausio režisieriaus kategorija. Filmas sukėlė tikrą ažiotažą – dėl teisės jį rodyti varžosi viso pasaulio prestižiniai kino festivaliai.

Ši meilės baladė jau priskiriama prie gražiausių filmų visoje kino istorijoje. „Šaltasis karas“ gretinamas su tokia auksine klasika kaip „Kasablanka“.

Anot kino kritikų, tai aistringas ir gilus filmas apie didžiąją meilę. Pasakojimas puikiai perteikia dramatišką istorinį laikotarpį, kai Lenkiją užvaldė Stalino režimas. Žmonės neturėjo jokio kito pasirinkimo, kaip tik paklusti naujai valdžiai arba pasipriešinti – žinant, kad būsi medžiojamas atitinkamų tarnybų.

Tai istorija apie vyrą ir moterį, kurie susitinka „netinkamu“ laiku ir bando nugalėti šaltąjį karą – ne kovodami, o savo širdyse. Tarp Lenkijos ir Paryžiaus realijų blaškosi dvi jaunos bohemiškos asmenybės. Jis – melancholiškas atsiskyrėlis, virtuoziškai grojantis Šopeną. Ji – temperamentinga gražuolė kerinčiu balsu. Nors likimas nėra palankus, jie pamilsta vienas kitą. Tačiau 6-ojo dešimtmečio šaltasis karas griauna visas svajones. Juos skiria priešiškų ideologijų pasauliai ir atstumas, tačiau Zula ir Viktoras bando išlaikyti beprotiškai liepsnojančią aistrą.

„Šaltasis karas“ – romantiškai nostalgiška meilės kelionė, trunkanti 2 dešimtmečius. Kelionė, kupina pavojingų posūkių. Zulos ir Viktoro praeitis pilna neišsipildžiusių svajonių, neatrastos laimės ir suvokimo, kad išsiskirti neįmanoma, bet ir būti kartu nebepakeliama...

Ši Pawelo Pawlikowskio kinematografinė poema išsiskiria ypatinga vaizdo kultūra, artima klasikiniams Holivudo „noir“ filmams iš 4-ojo ir 5-ojo dešimtmečių. Būtent taip, nespalvoto kino stiliumi, su cigaro kvapu ir džiazo garsais ir yra sukurtas šis filmas. Ekspertai neatmeta galimybės, kad „Šaltasis karas“ gali būti apdovanotas šių metų „Oskaru“.

Lietuvos kino ekranuose – nuo lapkričio 30 d.

Filmas lenkų kalba su lietuviškais subtitrais.

REŽISIERIUS: Pawel Pawlikowski („Ida“)

AKTORIAI: Joanna Kulig („Pitbulis: Pavojingos moterys““, „Ida“), Tomasz Kot („Dievai“, „Geriausias“), Borys Szyc („Kurmis“, „Laiškai M. 3““), Agata Kulesza („Ida“, „Kelininkai“), Cedric Kahn („Prancūziška porelė“, „Anarchistai“) ir kt.