N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Koletė
Colette (2018)
Žanras: Drama, biografinis, istorinis
Sukurta: Didžioji Britanija, JAV
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2018-11-23
Trukmė: 1h 51 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Biografinė juosta „Koletė“ pasakoja apie paprastą XIX-ojo amžiaus pabaigos Prancūzijos merginą, išsiskyrusią ypatingu rašytojos talentu. Augdama provincijoje, šio savo talento mergina labai kam nedemonstravo, tačiau ištekėjusi už sėkmingo Paryžiaus rašytojo ir persikėlusi į kvapą gniaužiantį bei prabanga pribloškiantį sostinės gyvenimą, Koletė (ją vaidina Keira Knightley) leidžiasi įtikinama vyro (aktorius Dominic‘as West‘as), kad jos, moters, kūrybos niekas neskaitys ir ji turėtų rašyti ne savo, o jo vardu.

Naujas „Vilio“ (jos vyro literatūrinis pseudonimas) romanas apie jauną, žavią, išmintingą ir nuovokią provincijos merginą Klodiną Paryžiuje sukelia tikrą sensaciją ir tampa bestseleriu. Užjutęs tikrą aukso gyslą, Koletės sutuoktinis įkalba žmoną sėsti rašyti Klodinos istorijos tęsinių. Sulig kiekviena nauja knyga susidomėjimas auga, o Vilis maudosi šlovėje, piniguose ir panegirikose. Kol vieną dieną Koletei trūksta kantrybė. Aistringos moters kova dėl kūrybinės laisvės labai greitai pavirsta į kovą dėl socialinių normų, visuomenės nustatytų rėmų laužymo bei saviraiškos ir teisės tiesiog būti savimi.

Tikroji Sidonija-Gabrielė Koletė (Sidonie-Gabrielle Colette) gyveno 1873-1954 m. Be knygų rašymo, moteris taip pat dirbo žurnaliste bei vaidino teatre. Per savo gyvenimą Koletė parašė 30 kūrinių, iš kurių žymiausias – novelė „Gigi“. 1948-aisiais rašytoja buvo nominuota Nobelio literatūros premijai.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz

Scenaristas: Richard Glatzer

Vaidina: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson