N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'18: Samsonas ir Dalila
Opera'18: Samson et Dalila (2018)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2018-10-20
Trukmė: 3h 04 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Samsonas ir Dalila (Samson et Dalila) – Kamilis Sen Sansas (Camille Saint-Saëns)

Senovės Palestinoje, 1150 pr. Kr., žydai kenčia filistinų priespaudą. Pastarųjų lyderis Abimelehas spaudžia žydus išsižadėti Jehovos ir priimti filistinų dievą. Žydų karžygys Samsonas, pasižymintis antgamtine jėga, nužudo Abimelehą ir išveda žydus iš Gazos ruožo. Dagono šventyklos kunigas prakeikia Samsoną ir ima ieškoti būdų kerštui. Jam į pagalbą atskuba filistinų gražuolė Dalila, buvusi Samsono mylimoji. Kartu su kunigu moteris sukuria planą ir ima jį vykdyti.

Pakvietusi Samsoną susitikti, Dalila vėl jį apsvaigina savo grožiu ir žydų didvyris praranda budrumą. Naudodama moteriškas gudrybes, Dalila meldžia Samsoną pasakyti, kokia yra jo antgamtiškos stiprybės paslaptis. Pasidavęs moteriškiems kerams, Samsonas galų gale nebepaiso nei niūrių žydų pranašysčių, nei Dievo pasiųsto perspėjimo griaustinio pavidalu. Pagaliau sužinojusi, kad Samsono galia slypi jo ilguose plaukuose, Dalila pakviečia sargybinius. Filistinai sučiumpa Samsoną, nukerpa jam plaukus, išduria akis ir įmeta į kalėjimą.

Švenčiant didžiausio priešo nugalėjimą, Dagono šventykloje vyksta bakchanalija. Vyriausias kunigas ir Dalila tyčiojasi iš aklo, bejėgio Samsono ir verčia jį pagarbinti filistinų dievus. Paprašęs savo sargybinio prirakinti jį prie pagrindinių šventyklos kolonų, Samsonas meldžia Jehovos sugrąžinti jo jėgą. Jo malda išklausoma. Pajutęs galios antplūdį, Samsonas paskutinį kartą įtempia raumenis, staigiu trūktelėjimu sugriauna atramines kolonas ir Dagono šventykla sugriūva, palaidodama filistinus, Dalilą ir patį Samsoną.

Dirigentas: Mark Elder. Atlikėjai: Elīna Garanča, Roberto Alagna, Laurent Naouri, Elchin Azizov, Dmitrijus Beloselskis.

Trukmė: 3 valandos 4 minutės (2 pertraukos)