Įvairaus amžiaus žiūrovams
Harė Krišna! Mantra, Judėjimas ir Svamis, kuris viską pradėjo
Harė Krišna! Mantra, Judėjimas ir Svamis, kuris viską pradėjo (2017)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: JAV
Platintojas: -
Kino teatruose nuo: 2018-04-11
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

Pasaulinių apdovanojimų sulaukęs dokumentinis filmas apie Šrilos Prabhupados – 70-mečio indo Bhakti-Jogo, atvykusio į Ameriką be pažinčių ir pinigų neramiais 60-aisiais, – gyvenimą. Per trumpą laiką jis įkvėpė pasaulinę kultūrinę, dvasinio sąmoningumo revoliuciją, dar žinomą kaip Harė Krišna judėjimas.

1965: Amerikoje – sumaišties laikotarpis. Iki tol nematytas gilinimasis į save ir visuomenės normų kvestionavimas apėmė visą šalį.

Kuklus 70-ies metų vienuolis iš Indijos, atvyksta į Niujorką, visiškai vienas – be pagalbos ir be pinigų. Su savimi Svamis iš Indijos atsiveža senuosius šventraščius, kuriuos išvertė iš sanskrito kalbos, ir tikėjimą savo Dvasinio Mokytojo prašymu: „Suteik dvasinę išmintį visiems pasaulio žmonėms!“

Staiga jis įsiveržia į įsisiūbavusį kontrkultūros judėjimą. Prabhupada kalba apie tikruosius pasaulio poreikius, kurie patenkinami ne politiniais ar socialiniais perversmais, bet sąmonės revoliucija. Toks požiūris patraukia jaunuolių, ieškančių atsakymų į egzistencinius gyvenimo klausimus, dėmesį. Prabhupada atskleidžia jiems, jog kelias į tikrąją laimę, meilę ir laisvę slypi viduje, santykyje su tikruoju savimi.

Visa tai, Svamis sako, prasideda nuo paprastos, ritmiškos, 16 žodžių mantros kartojimo - Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

Šis universalus Svamio kreipimasis pritraukia vis daugiau ir daugiau žmonių, muzikantų, - tokių kaip George Harrison, kurio populiari daina „My sweet Lord“ atspindi Harė Krišna mantrą. Prabhupados judėjimas išsiplečia, o jo pasekėjai – nuo šiol žinomi kaip krišnaitai – išpopuliarėja savo šokiais ir dainavimu gatvėse.

Tačiau laikui bėgant jaunuolių tėvai ir visuomenė judėjimą ima laikyti pavojingu. Atsidavusieji persekiojami ir kaltinami „smegenų plovimu.“ Jiems iškeliama kontroversinė byla grasina sugriauti viską, dėl ko Prabhupada stengėsi...

Harė Krišna! Tikra istorija apie netikėtą ir prieštaringą revoliuciją. Niekur nematyti vaizdai iš asmeninio archyvo, originalūs Prabhupados balso įrašai ir interviu su pirmaisiais Svamio pasekėjais, - visa tai nukelia žiūrovą į kultūrinio judėjimo, gimusio Niujorko Baueryje – hipių mekoje – ir Bitlų manijos Londone užkulisius tam, kad sutiktume Svamį, kuris viską pradėjo.

Režisierius ir prodiuseris: JOHN GRIESSER

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Judėjimas dabar:

Nuo 1965 metų Šrilos Prabhupados judėjimas išaugo į:

- 65 fermas ir eko-kaimelius visame pasaulyje;

- 110 vegetarinių restoranų pasaulyje;

- Daugiau nei 6000 ISKCON festivalių visame pasaulyje;

- Daugiau nei vienas milijonas ISKCON pasekėjų pasaulyje ir virš 200 milijonų Vaishnavų pasekėjų visame pasaulyje;

- Apytiksliai 9 milijonai žmonių apsilanko ISKCON šventyklose kasmet;

- 516 milijonų knygų ir žurnalų išleista daugiau nei 75 kalbomis visame pasaulyje;