N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'16: Nabukas
Opera'16: Nabucco (2016)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2017-01-07
Trukmė: 2h 43 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Nabukas (Nabucco) – Džiuzepė Verdis (Giuseppe Verdi)

Žymiojoje Milano „La Scaloje“ 1842 m. debiutavusi trečioji Džiuzepės Verdžio opera tuo metu 28-erių kompozitoriui atnešė tarptautinę šlovę. Tragiška senovės Jeruzalės žlugimo nuo Babilonijos karaliaus Nabuchodonosaro II (Nabuko) rankos istorija sujaudino viso pasaulio operos mylėtojų širdis, o žymioji žydų vergų choro arija „Va, pensiero“, kurioje dainuojama apie prarastos tėvynės ilgesį, stipriai prisidėjo prie pačių italų bendrumo jausmo ir Italijos suvienijimo (Risorgimento) XIX a. viduryje.

VI a. pr. Kr. Jeruzalės gyventojai meldžia dievą pagalbos, priešinantis jų miestą niokojant žiauriam Babilonijos karaliui Nabukui. Atėjūnas įtūžęs dėl to, kad jo paties dukra Fenena, įsimylėjusi nelaisvėn paimtą Jeruzalės karaliaus sūnėną Ismaelį, padėjo jam ir kartu pabėgo į Jeruzalę. Šventykloje pasislėpusius įsimylėjėlius suranda netikra Fenenos sesuo Abigailė, kuri taip pat įsimylėjusi Ismaelį. Mergina prisipažįsta apie savo jausmus, tačiau Ismaelis ją atstumia. Įsiutusi Abigailė pakviečia Nabuko karius. Supratęs, kad tai – vienintelis būdas išsaugoti miestą, Ismaelis grąžina Feneną tėvui, tačiau Nabukas vis vien sugriauna šventyklą ir paima į nelaisvę daugybę žydų.

Sugrįžus į Babiloniją, Abigailė sužino, kad ji nėra tikra Nabuko duktė, tačiau sugeba apgaule perimti sostą. Į vienutę uždarytas, sugniuždytas Nabukas priverčiamas pasirašyti mirties nuosprendį tiek į nelaisvę paimtiems žydams, tiek savo paties dukrai Fenenai. Iš įkalinimo vietos stebėdamas mirčiai pasmerktus belaisvius, Nabukas ima melstis žydų dievui, atgailaudamas ir prašydamas atleidimo. Įvyksta stebuklas ir išsivadavęs iš nelaisvės bei surinkęs savo karius, Nabukas spėja sustabdyti mirties nuosprendžio vykdymą ir išgelbėti Feneną. Abigailė, pamačiusi, kad jos planas žlugo, išgeria nuodų. Apimtas džiaugsmo dėl atgautos laisvės ir išlaisvintos dukters, dėkingas Nabukas atsiverčia, priima žydų tikėjimą ir paleidžia vergus keliauti atgal į jų gimtąją žemę.

Dirigentas: James‘as Levine‘as; Atlikėjai: Plácido Domingo, Liudmyla Monastyrska, Jamie Barton, Russell‘as Thomas‘as, Dimitrijus Beloselskis.