(none)
KP16: Marš, marš, tra-ta-ta!
KP16: Marsh, marsh! Tra-ta-ta! (1964)
Žanras: RAIMONDO VABALO RETROSPEKTYVA
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2016-03-31
Trukmė: 1h 18 min
Cenzas: (none)

21-asis Tarptautinis kino festivalis KINO PAVASARIS 2016

PROGRAMA: RAIMONDO VABALO RETROSPEKTYVA

Režisierius (-iai) / Director(s): Raimondas Vabalas

Kalba / Language: lietuvių / Lithuanian

Subtitrai / Subtitles: anglų / English

Scenarijaus autorius (-iai) / Screenwriter(s): Raimondas Vabalas, Grigorijus Kanovičius, Ilja Rud-Gercovskis

Pagrindiniai aktoriai / Principal Cast: Leonas Stanevičius, Valdemaras Jatautis, Birutė Žebaitė, Donatas Banionis, Raimondas Vabalas, Henrika Hokušaitė

Operatorius (-iai) / Cinematographer(s): Donatas Pečiūra

Montažas / Editor(s): L. Sudarskytė, Izabelė Pinaitytė

Kompozitorius (-iai) / Music: Benjaminas Gorbulskis

Kopijos tiekėjas / Print Source: LRT

Aprašymas

Kaimyninėse amžinai besikivirčijančiose šalyse Centijoje ir Grošijoje gyvena įsimylėjėliai Zigmas ir Jadzė. Naktimis jie vaikšto per sieną, kurią saugo vienodi palankūs „kūmai“. Vieną rytą po audringos nakties Grošijos majoras Varnalėša netyčia įkrenta į gatvėje neatsargiai atidarytą kanalizacijos vamzdį. Ieškodamas kaltų („Pasikėsinimas!“), jis beda pirštu į minioje pamatytus Zigmą ir Jadzę ir taip tarp šalių prasideda eilinis karinis konfliktas.

„Marš, marš, tra-ta-ta!“ – retas politinės satyros filmas lietuvių kine. Politinei satyrai, kad suveiktų, visada reikia aktualaus konteksto, laiko konkretumo. Šiuo atveju tai šaltojo karo įtampos, kurių nesprendimas filme įsivaizduojamas kaip naujo pasaulinio karo ir naujų koncentracijos stovyklų pavojus, ir vietos istorija – filmo žemėlapis susideda iš kadaise buvusio abiejų tautų darinio – Centijos ir Grošijos.“ (kinotyrininkė Natalija Arlauskaitė)

Režisierius

Raimondas Vabalas (gim. 1937 m. Paryžiuje, Prancūzijoje; mir. 2001 m. Vilniuje, Lietuvoje).

Filmografija: „Kanonada“ (kartu su Arūnu Žebriūnu, 1961), „Žingsniai naktį“ (1962), „Marš, marš, tra-ta-ta!“ (1964), „Laiptai į dangų“ (1968), „Birželis, vasaros pradžia“ (1969), „Akmuo ant akmens“ (1971), „Ties riba“ (1972), „Smokas ir Mažylis“ (1975), „Mainai“ (1977), „Rungtynės nuo 9 iki 9“ (1980), „Skrydis per Atlantą“ (1983), „Miškais ateina ruduo“ (1990).