N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
12 vergovės metų
12 Years a Slave (2013)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV, Didžioji Britanija
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-02-07
Trukmė: 2h 15 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.



Lygiai prieš 160 metų - 1853-aisiais - pasaulis sužinojo nepaprastą juodaodžio iš Niujorko valstijos Solomon Northup istoriją. Pagrobto ir vergijon parduoto laisvo Amerikos gyventojo istorija pasirodė praėjus metams po žymiosios „Dėdės Tomo trobelės" ir svariai prisidėjo prie vergijos panaikinimo.

Niujorko valstijos Saratogos miestelyje su šeima laimingai gyvenęs Solomon Northup buvo nagingas dailidė, laisvalaikiu mėgęs groti smuiku. Vieną 1841-ųjų dieną du nepažįstami vyrai pasiūlė jam laikiną darbą - groti smuiku keliaujančiame cirke. Kadangi papildomi pinigai kišenių neplėšo, vyras su pasiūlymu sutiko. Po vieno iš pasirodymų S. Northup prisėdo atšvęsti pasisekusio vakaro su savo laikinaisiais darbdaviais. Po keliolikos valandų jis atsipeikėjo krovininio traukinio vagone, prirakintas prie grindų. Traukinys keliavo į Luizianą - Amerikos vergijos sostinę. Ten pagrobėjai pardavė belaisvį vergijon, iš kurios jam pavyko pabėgti tik po dvylikos metų.

Filmą pagal šią nepaprastą istoriją režisavo britų kino kūrėjas Steve McQueen, prodiusavo Brad Pitt. Juostoje vaidina visas būrys Holivudo žvaigždžių: tas pats B. Pitt, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti. Tačiau pagrindinių ir didžiausių pagyrų nusipelno pagrindinį herojų suvaidinęs britas Chiwetel Ejiofor (pažįstamas iš juostų „Tegyvuoja meilė", „2012" ar „Amerikos gangsteris" ). Taip natūraliai ir įtaigiai suvaidintos nevilties, sumišusios su ryžtu ir užsispyrimu kine jau seniai nebuvo.

Režisierius: Steve McQueen

Prodiuseris: Steve McQueen, John Ridley, Tessa Ross

Scenarijus: John Ridley, Solomon Northup

Muzika: Hans Zimmer

Vaidina: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano