N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Linkolnas
Lincoln (2012)
Žanras: Drama, biografinis
Sukurta: JAV
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Kino teatruose nuo: 2013-02-22
Trukmė: 2h 30 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Filmų „Šindlerio sąrašas“ ir „Išgelbėti eilinį Rajeną“ kūrėjas, režisierius Stevenas Spielbergas dar sykį grįžta prie jo paties puikiai išvystyto istorinės dramos žanro ir pristato filmą apie iškiliausią asmenybę JAV istorijoje – prezidentą Abraomą Linkolną.

Pagrindinį vaidmenį pelnė šiuo metu itin retai besifilmuojantis aktorius, juostų „Bus kraujo“ ir „Niujorko gaujos“ žvaigždė, dukart Oskaro laureatas Danielis Day-Lewisas. Anot kino kritikų, D. Day-Lewisas filme „Linkolnas“ atliko bene geriausią vaidmenį savo karjeroje.

Filme spalvingai nupiešiamas laikmetis, kai A. Linkolnas stengiasi padėti tašką Pilietiniame kare, siekia panaikinti vergiją, ir susiduria su niršiu visuomenės priešiškumu... Čia kasdieninis Prezidento gyvenimas nėra paprastas: būti tik Prezidentu nepakanka. Reikia būti ir žmogumi.

Paskelbus šių metų „Oskarų" nominacijas paaiškėjo, kad St.Spielbergo filmas „Linkolnas" yra tarp favoritų, nors jam ir tenka grumtis su labai stipriais varžovais.

Kiek anksčiau šis filmas taip pat gavo pagrindines Kino aktorių gildijos (SAG), Amerikos režisierių gildijos (DGA) ir britų BAFTA apdovanojimų nominacijas.

Jo žvaigždė, Britanijos ir Airijos pilietybes turintis aktorius D.Day-Lewisas sieks rekordinio trečio geriausio aktoriaus „Oskaro“.

Holivudo veteranui S.Spielbergui geriausio filmo ar geriausio režisieriaus „Oskaras" derėtų prie jau turimų statulėlių už 1993-iųjų „Šindlerio sąrašą" (Schindler's List) ir 1999-ųjų juostą „Gelbstint eilinį Rajeną" (Saving Private Ryan).

Rež.: Steven Spielberg („Karo žirgas“, „Miunchenas“, „Pasaulių karas“, „Terminalas“, „Pagauk, jei gali“, „Dirbtinis intelektas“, „Gelbstint eilinį Rajeną“, „Dingęs pasaulis: Juros periodo parkas“, „Šindlerio sąrašas“, „Juros periodo parkas“, „Indiana Džounsas ir krištolo kaukolės karalystė“, „Indiana Džounsas ir paskutinis kryžiaus žygis“, „Indiana Džounsas ir lemties šventykla“, „Indiana Džounsas ir dingusios Sandoros skrynios ieškotojai“, „Ateivis“, „Nasrai“)

Vaidina:

Daniel Day-Lewis („Bus kraujo“, „Niujorko gaujos“, „Salemo raganos“, ‚Nekaltybės amžius“, „Besišypsantis Niudžersis“, „Žvaigždėtai dryžuota“),

Joseph Gordon-Levitt („Laiko kilpa“, „Tamsos riterio sugrįžimas“, „Ekstremalus pristatymas“, „50/50“, „500 meilės dienų“, ‚Pradžia“, „Eilinis Džo. Kobros iškilimas“, „Saugokis!“, ‚Lobių planeta“, „Lulu amžiams“, „Užsispyrėlės sutramdymas“, „Helovyno šventė“, „Prisiekusioji“, „Angelai aikštelėje“, ‚Svetimas mano žemėje“),

Tommy Lee Jones („Elos slėnyje“, „Šioje šalyje nėra vietos senukams“, „Trejos Melkiadeso Estrados laidotuvės“, „Kosmoso kaubojai“, „Įstatymo tarnai“),

Jackie Earle Haley („Nakties šešėliai“, „Kuždesių sala“, „Košmaras Guobų gatvėje“, „Stebėtojų lyga“, „Maži vaikai“)