N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Kita svajonių komanda
The Other Dream Team (2012)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Lietuva, JAV
Platintojas: Incognito Films, UAB
Kino teatruose nuo: 2012-09-21
Trukmė: 1h 29 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Tai JAV sukurtas filmas, kurį privalo pamatyti kiekvienas lietuvis. „Kita svajonių komanda“ nukelia į legendines 1992 m. olimpines žaidynes Barselonoje, kuriose mūsų krepšininkai iškovojo bronzą ir paliko neišdildomą pėdsaką valstybės bei krepšinio istorijoje.

Tokių krepšinio žvaigždžių, kaip Šarūnas Marčiulionis bei Arvydas Sabonis vedina, ši olimpinė krepšinio rinktinė Barselonoje pirmą kartą žaidė už Lietuvą. Iš komunizmo pančių ką tik išsivadavusiai mūsų šaliai krepšininkų pergalė tapo simboliniu įrodymu, jog esame verti būti nepriklausomų valstybių žemėlapyje.

Lemiamos rungtynės dėl olimpinės bronzos prikaustė ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio dėmesį. Juk krepšinio aikštelėje tąkart Lietuva grūmėsi su buvusia Sovietų Sąjunga – šalies engėja nuo 1940 metų. Biblinei Deivido kovai su Galiotu prilygstančios rungtynės krepšinį pakylėjo į aukštesnį lygmenį – tai buvo ne tik žaidimas, bet ir mažos šalies politinio bei kultūrinio identiteto išraiška.

Patiems rinktinės krepšininkams ši pergalė taip pat reiškė daug. Tiesa, sportine prasme, jie turėjo ir didesnių pasiekimų – 1988 metais Seulo olimpiadoje iškovojo pirmąją vietą. Tačiau aukso medaliai A. Saboniui, Š. Marčiulioniui, R. Kurtinaičiui, V. Chomičiui ir kitiems lietuviams tąkart buvo užkabinti skambant Sovietų Sąjungos himnui – jie žaidė už svetimą valstybę. 1992 metais Barselonoje mūsų krepšininkai pirmą kartą laurus nuskynė savo tėvynės – Lietuvos – garbei.

Filme „Kita svajonių komanda“ atskleidžiama dramatiška legendinės 1992 m. rinktinės kelionė į šlovės viršūnę ir dar daugiau: pasakojama, kaip šis žaidimas padėjo išlikti Lietuvos tremtiniams Sibire, kaip mūsų elitiniai sportininkai turėjo tenkinti komunistų valdžios užgaidas, kaip juos sekdavo KGB ir kitų įdomių istorijų.

Paliečiamas ir rinktinės ryšys su „Grateful Dead“ – dabar jau neegzistuojančia Amerikos roko grupe, kurios dėka atsirado legendiniai ryškių spalvų marškinėliai su skeleto atvaizdu.

Filmo „Kita svajonių komanda“ premjera įvyko 2012 žiemą elitiniame „Sundance“ (JAV) kino festivalyje, kuriame jis sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio bei itin palankių kino kritikų vertinimų. Šiuo metu filmas keliauja po kitus pasaulio kino festivalius, netrukus bus rodomas JAV kino teatruose, o rugsėjį pasieks Lietuvą.



Režisierius: Marius. A. Markevičius