KKK: Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas
KKK: Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)
Žanras: Trileris
Sukurta: Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija
Platintojas: Kitokio kino klubas
Kino teatruose nuo: 2012-06-12
Trukmė: 2h 07 min
Cenzas: zzz_N/A

Sensacingai populiarų vampyrišką siaubo trilerį „Įleisk mane" sukūręs švedų režisierius Tomas Alfredsonas į kino teatrus kokybiškų filmų mėgėjus vilioja naujausiu savo darbu „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas". Kino kritikai vertindami šį filmą negaili gerų žodžių ir giria intelektualų bei hipnotizuojantį reginį.

„Scenarijaus autoriai Bridget O'Connor ir Peteris Straughanas išaiškino tuos dalykus, kuriuos reikėjo išaiškinti, paslėpė tai, kas turėjo būti paslėpta ir švelniai atnešė į dabartį keletą praeities akimirkų. Tai gudrus ir paslaptingas filmas", - rašė „San Francisco Chronicle". „Chicago Tribune" filmą „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas" pavadino vienu geriausiu metų kino pasiekimų. „Nors labirinte lengva pamesti savo kelią, ši juosta įdomi ne tik savo galvosūkiais, bet ir išaiškinimu, ką šnipo gyvenimo būdas padaro žmogaus sielai", - teigė apžvalgininkas Michaelas Phillipsas. Aukščiausių įvertinimų negailėjo ir kiti žinomi leidiniai, džiaugęsi meistriškai į ekranus gražinta Šaltojo karo istorija.

Kaip interviu Ifc.com sakė juostos „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas" režisierius T.Alfredsonas, jis nėra „vieno žanro kūrėjas", o ateityje gali sukurti net ir romantinę komediją. „Nesvarbu, ar tai drama, ar veiksmo filmas, darbas man tas pats. Neprieštaraučiau ir susukti romantinį filmą, jei tik jis mane domintų", - sakė švedas. Jo teigimu, pagal Johno le Carre'o knygą sukurtas „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas" pasakoja jautrią istoriją apie lojalumą, draugystę ir kainą, kurią turėjo sumokėti Šaltojo karo metu dirbę šnipai.

Kūrėjas atrado panašumų su filmo herojumi

„Filmo herojus Džordžas Smailis yra vienišas. Kur jis beeitų, ką besakytų, žmonės supranta klaidingai, o jo išorė neatskleidžia to, ką jis jaučia vidumi. Galbūt pats esu šiek tiek į jį panašus. Menininkai dažnai jaučiasi neteisingai suprasti aplinkinių, todėl ir privalo ieškoti kitų būdų atskleisti save", - kalbėjo T.Alfredsonas.

Švedas prisipažino, kad po švediškojo hito „Įleisk mane", didelio anglakalbio filmo sunkiausia buvo imtis būtent dėl kalbos. „Maniau, kad mano anglų kalba gera, bet pradėjęs dirbti, supratau, kad taip nėra. Tai lėtino mano tempą, teko ieškoti žodžių, kad galėčiau tiksliai pasakyti tai, ko noriu, o juk režisuojant reikia būti preciziškam. Dirbti ne gimtąja kalba man buvo didelis žingsnis", - sakė jis. Visa kita, pasak T.Alfredsono, nepakito, tiesiog buvo didesnio masto.

Suteikti filmui norimą apipavidalinimą jam padėjo prie juostos „Įleisk mane" dirbęs žinomas olandų operatorius Hoyte van Hoytema. „Mėginome parodyti tvyrojusią paranoją per vaizdus, o žiūrovas stebėdamas juostą „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas" jus, kad kambaryje visuomet yra pašalinis asmuo - kamera tarsi tas nepageidaujamas svečias", - aiškino režisierius. Paklaustas, kokį šnipo slapyvardį išsirinktų, T.Alfredsonas juokavo, kad veikiausiai pasivadintų „švedų šnipu Svenu".

Lietuvos kino teatruose žiūrovai jau gali išvysti filmą „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas", kuriame vaidina visas geriausių britų aktorių būrys - Gary Oldmanas, Johnas Hurtas, Colinas Firthas, Tomas Hardy, Toby Jonesas, Markas Strongas ir kiti.



Režisierius: Tomas Alfredson

Scenarijaus autorius: Peter Straughan

Kompozitorius: Alberto Iglesias

Vaidina: Mark Strong, John Hurt, Gary Oldman, Toby Jones, Colin Firth ir kt.