N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Legendinis vikingas Toras
Legends of Valhalla: Thor 3D (2011)
Žanras: Komedija, animacija, nuotykių, šeimos
Sukurta: Vokietija, Airija, Islandija
Platintojas: Prioro Įrašų Grupė, UAB
Kino teatruose nuo: 2012-05-18
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda



Netikėčiausia naujiena 3D animacijos žanro mylėtojams. Septynerius metus pieštas ir tobulintas pirmasis Islandijos animacinis nuotykių epas, sulaukęs daugybės pagyrų ir teigiamų recenzijų. Ledynų, geizerių ir visa Europą dūmais užtraukiančių ugnikalnių šalies animatoriai glaudžiai bendradarbiavo su Vokietijos ir Airijos specialistais.

Režisieriaus Oskaro Jonassono (jo kriminalinis trileris „Reikjavikas–Roterdamas“ padiktavo amerikietiškos „Kotrabandos“ idėją) spalvingas animacinis filmas orientuotas į mažuosius žiūrovus, seka šimtametę legendą. Mažame kaimelyje augantis paauglys kalvis, o iš tikro - Valhalos dievų karaliaus Odino sūnus, trokšta užaugęs tapti stipriu vyru ir įstoti į kovotojų prieš piktąją raganą gretas. Vieną dieną Toro rankose atsiduria kalbantis kūjis, kuris ne tik dalija naudingus patarimus, bet ir suteikia galiūno jėgų. Stebuklingą ginklą pasisavinti nori daugybė blogiečių ir net prakeiksmus svaidanti piktoji ragana su galingų milžinų rinktine.

Šiaurietiškos mitologijos sakmė, keistai intriguojantis ir kerintis animacijos stilius, įdomūs personažai ir puikiai išnaudoti 3D privalumai turėtų iškelti islandišką šedevrą iki pasaulinio lygio fenomeno. Dar iki premjeros jis spėjo nukeliauti į 50 pasaulio šalių. Originalumas ir išradingumas, didelę paklausą turinčiam žanrui suteikia smagumo.

Islandijos kino repertuare visus „Šrekus”, „Ledynmečius“ ir „Madagaskarus“ lankomumu nurungusiame filme išvengiama banalių ir nuvalkiotų pokštų, nuolat tiražuojamų idėjų ir pataikavimo masiniam skoniui. Šluotos, kirvukai, lazdos, akmenys ir kitokie objektai skraido, lekia, krenta į auditoriją – taip režisierius kuria žaismingą atmosferą, kuri vaikams palieka neįkainuojamų įspūdžių.



Režisierius: Oskar Jonasson

Scenarijus: Fridrik Erlingsson

Muzika: Stephen McKeon

Lietuviškai dubliavo: Leonardas Pobedonoscevas, Larisa Kalpokaitė, Gediminas Girdvainis, Ramūnas Cicėnas, Vaidas Martinaitis, Giedrius Arbačiauskas ir kt.