KP: Knygnešys
KP: Knygnešys (2011)
Žanras: Drama, kostiuminis
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2011-03-17
Trukmė: 0h 35 min
Cenzas: zzz_N/A

1869 m. Lietuva Imperinės Rusijos sudėtyje. Lietuviškas raštas uždraustas, tačiau represijos susilaukia netikėto atsako – visoje Lietuvoje išplinta slaptos lietuviškos mokyklos, o lyg iš niekur atsiradę knygnešiai pradeda platinti lietuvišką raštą. Nors didelė dalis visuomenės – dar abejinga lietuvybei, knygnešių gretos auga...

Spalvingas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, tai – tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis susipažinęs su knygnešiu Mažvydu.

Režisierius: Jonas Trukanas (g. 1990)

Šiuo metu studijuoja kino produkcijos, su režisūros pakraipa, specialybę Anglijos kino akademijoje „University for Creative Arts“. Nesenai Jono režisuota dokumentika „Arrows in the dark“ buvo įtraukta į tarptautinę programą, kuri yra skirta Londono Olimpinėms žaidynėms ir įvairiuose Anglijos kino festivaliuose bus rodoma iki pat 2012-ųjų. Tuo tarpu Jonas Lietuvoje darbuojasi su „Skalvijos“ kino akademija ir jauna patirtimi dalinasi su dar jaunesniais. 2010-ųjų vasarą Lietuvoje buvo nufilmuotas 40-ies minučių trumpo metro kostiuminis filmas „Knygnešys“. Jaunasis režisierius teigia, jog vienintelė jo svajonė – kurti filmus Lietuvoje.

Pagrindiniai aktoriai: Laisvūnas Raudonis, Valerijus Jevsėjevas, Vytautas Kupšys, Algirdas Dainavičius, Mindaugas Papinigis, Valentinas Krulikovskis, Artūras Aleksėjevas.

Kalba: lietuvių, rusų.

Subtitrai: lietuvių, anglų.