Desantininkai
Jarhead (2005)
Žanras: Karinė drama
Sukurta: Universal Pictures
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2006-02-24
Trukmė: 2h 03 min
Cenzas: zzz_N/A

Jų rankose – ginklai, ant pečių – pusšimtį kilogramų sveriančios kuprinės, virš galvos – kepinanti dykumos saulė, o smegenyse – visiška sumaištis. Ką, po velnių, jie čia veikia? Kodėl privalo alsuoti dykumos dulkėmis, kęsti klaikų karštį ir kiekvieną akimirką rizikuoti gyvybėmis toli nuo namų ir mylimų žmonių?

„Oskaru“ apdovanotas nepamirštamų „Amerikos grožybių“ kūrėjas Samas Mendesas pristato kritikų jau puikiai įvertintą milžiniško populiarumo sulaukusios buvusio JAV jūrų pėstininko Anthony‘o Swoffordo autobiografinės knygos ekranizaciją. Tai ironijos ir juodojo humoro, žiaurumo ir tikros vyriškos draugystės kupinas, o svarbiausia – absoliučiai tikroviškas pasakojimas apie Persijos įlankos karą, operaciją „Audra dykumoje“ ir joje dalyvavusių paprastų amerikiečių kareivių nuotykius ir patirtus išgyvenimus.

Pagrindinio herojaus, kurį tarnybos draugai vadina tiesiog Svufu (akt. J. Gyllenhaalas), senelis ir tėvas buvo jūrų pėstininkai, todėl nenuostabu, jog ir vaikinas pasirinko kareivio profesiją. Po sunkių ir visas iliuzijas apie „karo romantiką“ išsklaidžiusių apmokymų treniruočių stovykloje Svufas patenka į specialų snaiperių būrį, kuris netrukus pasiunčiamas į Vidurio Rytų dykumas. Netikėtai atsidūrę saulės išdegintose smėlio platybėse, šalyje, kurios gyventojų papročių ir mąstymo jie nesugeba suprasti, kovodami su nematomu priešu už tikslą, kuriuo jiems sunku patikėti, alsuodami liepsnojančių naftos telkinių dūmais vyrai gali pasitikėti tik vieni kitais ir… savo humoro jausmu.

Šis filmas – ne apie heroizmą. Ne apie didvyriškus poelgius ar narsos stebuklus. Tai realistiškas, sukrečiantis ir... juokingas pasakojimas apie vieną keisčiausių karų per visą XX a. istoriją.

Rež. Samas Mendesas („Amerikos grožybės“, „Kelias į pražūtį“)

Vaidina: Jake’as Gyllenhaalas („Donis Darko“, „Mėnesienos mylia“, „Diena po rytojaus“), Scottas MacDonaldas, Peteris Sarsgaardas („Žmogus su geležine kauke“, „Pasaulio centras“, „K-19“, „Raktas“), Jamie Foxxas („Šiuolaikiniai gladiatoriai“, „Ali“, „Nakties įkaitas“, „Rėjus“), Jacobas Vargasas („Purpurinis potvynis“, „Narkotikų kelias“, „Daktaras Dolitlis II“), Lucas Blackas („X failai“, „Šaltasis kalnas“), Kristin Richardson („Žmogus Mėnulyje“), Chrisas Cooperis („Arklių užkalbėtojas“, „Amerikos grožybės“, „Aš, kitas aš ir Irena“, „Patriotas“, „Bornas: sunaikinta tapatybė“, „Adaptacija“, „Bornas: absoliutus pranašumas“).