Tramdomieji
Jacket, The (2005)
Žanras: Trileris
Sukurta: Warner Independent Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2005-10-28
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: zzz_N/A

JAV karinio laivyno seržantas Džekas Starksas (akt. Adrien Brody) Persijos įlankos mūšio metu sunkiai sužeidžiamas ir tik per plauką išlieka gyvas. Vyriškis išgyja, tačiau šūvis į galvą palieka rimtas pasekmes – amneziją. Dėl sužalojimo seržantas tampa nebetinkamas tarnauti kariniame laivyne.

Džekas - vienišas vyriškis, neturintis nei šeimos, nei giminaičių, tad pasibaigus reabilitacijai grįžta į gimtąjį miestą Vermontą. Tačiau stropiam karininkui sunku gyventi taikos sąlygomis... Nerasdamas sau vietos, Džekas ima klajoti Vermonto apylinkėmis. Jis keliauja pakeleivingais automobiliais, ieškodamas kokio nors sprendimo savo problemoms.

Vieną vėlyvą žiemos vakarą, ilgai pėdinęs keliu, Džekas šalikelėj užtinka sugedusį sunkvežimį. Šalia - ir jo keleives: Žaną (akt. Kelly Lynch) ir jos aštuonmetę dukrą Džekę (akt. Lora Marano). Priėjęs Džekas suvokia, kad Žana neblaiva. Suprasdamas, jog niekuo padėti negali, karininkas palieka moteris ir po kelių valandų jau sėdi kitame pakeleivingame automobilyje. Tačiau vyrų kelionė greit baigiasi - automobilį sustabdo policija.

Kas vyksta toliau, Džekas pasakyti negali – jį ištinka amnezijos priepuolis. Džekas atgauna sąmonę ir atmintį mažo miestelio teismo salėje. Ką tik atsigavusį vyrą ištinka šokas – jis kaltinamas žmogžudyste.

Džekas pripažįstamas nepakaltinamu dėl smegenų negalios ir uždaromas į psichiatrinę ligoninę, skirtą nusikaltėliams. Čia jį globoti imasi gydytojas Bekeris (akt. Kris Kristofferson). Jis priverčia Džeką gydytis eksperimentiniu būdu - vyras gauna dozę psichiką veikiančių vaistų, jis supančiojamas į tramdomuosius marškinius primenantį gaubtą ir patalpinamas gydyklos požemiuose esančiame morge, viename iš lavonams skirtų stalčiuje.

Tamsiame morge paveiktą vaistų Džeką aplanko atminties prašviesėjimai. Lyg filmo nuotrupos jo atmintyje iškyla prisiminimai: karo epizodai, klajonės ir... žmogžudystė. Gydomas tokiu režimu, Džekas pamažu dėlioja atminties gabalėlius į vieną ir ima suvokti padėtį, į kurią pateko.

Tačiau eksperimentinis Džeko gydymas turi ir tamsiąją pusę - atminties prošvaistes netikėtai pakeičia nesuprantami vaizdai. Juose Džekas atpažįsta Džekę – tą pačią aštuonmetę mergaitę iš snieguotojo Vermonto, tik dabar jau suaugusią merginą (akt. Keira Knightley).

Paaiškėja, kad iš pradžių nesuvokiamos ir gąsdinančios klejonės, tai Džeko galimybė matyti ateitį. Blaškydamasis tarp atminties prošvaisčių ir ateities epizodų, Džekas suvokia, kad jo išsigelbėjimas slypi keistajame gydytojo Bekerio gaubte ir kažkokiu nesuprantamu būdu priklauso nuo Džekės...

Režisierius: John Maybury

Scenarijaus autorius: Tom Bleecker, Marc Rocco

Vaidina: Keira Knightley, Jennifer Jason Leigh