Pasikėsinimas į Ričardą Niksoną
Assassionation of Richard Nixon, The (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: ThinkFilm
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2005-05-20
Trukmė: 1h 35 min
Cenzas: zzz_N/A

2001-ųjų rugsėjo 11-ąją arabų teroristų užgrobti lėktuvai susprogo Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje bei nusinešė daugybę žmonių gyvybių. Tarp pagrindinių grupuotės "Al Quaeda" taikinių buvo ir Baltieji rūmai.

Bet tai tikrai ne pirmasis bandymas pasikėsinti į JAV prezidentą ir Amerikos simboliu laikomą pastatą. 1974-siais tą mėgino padaryti iki šiol mažai kam žinomas JAV pilietis Samuelis Bikas.

Režisierius debiutantas Nielsas Muelleris nusprendė susirinkti archyvinę medžiagą ir atskleisti visą tiesą, kurią daugelį metų mėgino nuslėpti JAV teisėsaugos pareigūnai.

Samuelis Bikas (akt. Sean Penn) buvo paprastas ir kuklus žmogus, kurį į aklavietę atvedė nesibaigiančios nesėkmės. Pretenzingas ir reiklus bosas Džekas Džounsas (akt. Jack Thompson) neteko kantrybės ir atleido jį iš darbo už nesugebėjimą užbaigti derybų ir pasirašyti ofiso baldų pardavimų sutarties.

Neištikimoji žmona Meri (akt. Naomi Watts) jau nebejaučia jam absoliučiai jokių jausmų, desperatiškai trokšta pasirašyti skyrybų dokumentus ir nebeleidžia bendrauti su trimis vaikais.

Brolis Džulijus (akt. Michael Wincott) netrokšta dalintis sukauptais turtais ir net neranda jam darbo vietos automobilinių prekių parduotuvėje. Pasiryžimas pradėti naują verslą su geriausiu draugu Boniu Simonsu (akt. Don Cheadle) netikėtai žlunga, kai banko atstovai dėl nežinomų priežasčių atsisako duoti jam paskolą.

Gyvenimo nesėkmių paveiktas, artimiausių žmonių išduotas ir depresiją išgyvenantis Samuelis Bikas nenori pripažinti savo klaidų ir ryžtasi išlieti susikaupusį pyktį. Jis nusprendžia, kad dėl visko kaltas tik JAV prezidentas Ričardas Niksonas, kurio vykdoma politika varo žmones į neviltį ir nesuteikia galimybės tobulėti.

Vieną dieną nevilties apimtas vyras per televiziją pamato reportažą, kuriame rodoma, kaip malūnsparnis nusileidžia pievelėje šalia Baltųjų Rūmų. Tą pačią akimirką Samuelis Bikas sugalvoja neįtikėtiną idėją: užgrobti keleivinį lėktuvą, susprogdinti Baltuosius rūmus ir nužudyti Ričardą Niksoną!

Jis neturi ką daugiau prarasti, nes viską jau prarado.

Jis nebetiki, kad kada nors galės gyventi svajonių Amerikoje, kurią buvo viešai pažadėjęs Ričardas Niksonas.

Jis trokšta pasiaukoti vardan kitų tautiečių ir pasuka visai kitu keliu, kuris veda tik link beprotybės.

Bet Samuelis Bikas tikisi tapti didvyriu.