N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Mergina su perlo auskaru
Girl with a Pearl Earing (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2005-04-04
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Apytikriai 1665-siais olandų kilmės dailininkas Johannesas Vermeeras nutapė garsiausią savo paveikslą "Mergina su perlo auskaru". Paveikslas yra vadinamas klasika ir sukelia panašią intrigą, kaip legendinė "Mona Liza". Jau keletą amžių daugelį žmonių kankina klausimas, kas yra ta paslaptingoji mergina, aistringai žvelgianti į mus, ir kokios mintys tą akimirką sklando jos galvoje.

Konkrečios informacijos apie 35 paveikslus palikusį garsųjį Johannesą Vermeerą beveik nėra išlikę. Visiškai nieko nežinoma apie dailininkui pozavusią mūzą, tačiau žinoma, kad ji nebuvo dailininko meilužė, nes Johanneso Vermeero namus akylai saugojo jo uošvė. Šiame nuostabaus grožio ir užburiančios nuotaikos filme pamatysite vieną iš daugelio interpretacijų.

Delfto miestelis, Olandija. 17-metė Grytutė (akt. Scarlett Johansson) paklūsta aklo tėvo valiai ir išeina dirbti tarnaite dailininko Johaneso Vermeero (akt. Colinas Firthas) namuose, kad galėtų išlaikyti skurdžiai ir neturtingai gyvenančią šeimą. Tačiau ji neįsivaizduoja, koks psichologiškai sunkus ir fiziškai alinantis bus tas darbas.

Šeimininkas pasižymi labai keistu ir nenuspėjamu charakteriu ir beveik visą laiką sėdi užsidaręs savo kambaryje. Namuose tvarką prižiūri negailestingoji ir pedantiškoji uošvė Marija Tins (akt. Judy Parfitt), kurios duktė Katarina (akt. Essie Davis) yra ištekėjusi už dailininko ir turi užduotį lyg konvejeriu gimdyti vaikus. Po vieną per metus!

Vienas iš jaunąjai tarnaitei atitekusių darbų - prižiūrėti tvarką dailininko studijoje. Valydama dulkes Grytutė nepaprastai susižavi originaliais paveikslais ir pati to nenorėdama sugeba padaryti įspūdį pačiam Johanesui Vermeerui.

Vos tik šis skiria didesnį dėmesį beveik nepažįstamai merginai ir netgi leidžia jai sumaišyti paveikslui reikalingas spalvas, eilinį kartą tapusi nėščia Katarina pradeda žiauriai pavydėti. Jos mama Marija taip pat nejaučia jokių simpatijų savo tikrąjį grožį po paprasta suknele ir galvos apdangalu slepiančiai Grytutei, o vyresnieji dailininko vaikai merginos visiškai nekenčia.

Paslaptingasis Johanesas Vermeeras neskuba atskleisti tikrųjų jausmų Grytutei. Savo ruožtu, jo finansinis rėmėjas Van Ruijvenas (akt. Tomas Wilkinsonas) nėra toks drovus ir išnaudoja kiekvieną pasitaikiusią progą pademonstruoti didžiulį susižavėjimą Grytute.

Tačiau žaviajai merginai labiausiai patinka bendrauti su miestelio mėsininko jaunuoju padėjėju Pieteriu (akt. Cillianas Murphy), bet ji dar nėra tvirtai apsisprendusi, ar priimti jaunuolio pasiūlymą sukurti šeimą.

Turtingasis gašlūnas Van Ruijvenas netikėtai užsimano, kad Johanesas Vermeeras nutapytų Grytutės paveikslą specialiai jam. Grytutei nebelieka kitokios išeities, kaip tik pozuoti dailininkui ir kantriai kęsti padažnėjusius Van Ruijveno vizitus. Galutiniame rezultate gausis vienas iš didingiausių kada nors nutapytų paveikslų. Tačiau kokia bus tikroji jo sukūrimo kaina?