N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Eurazijos aborigenas
Eastern drift (2010)
Žanras: Kriminalinė drama
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Tarptautinis Kauno kino festivalis
Kino teatruose nuo: 2010-10-01
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

„Eurazijos aborigenas“ – bekompromisė kriminalinė baladė apie nuo persekiojimo bėgantį nusikaltėlį Geną (Šarūnas Bartas), apie jo pavojingą ir liūdną odisėją per Rytų Europą į Prancūziją. Nuo paauglystės besisukantis kriminaliniame pasaulyje, Gena galiausiai nutaria pradėti kitokį gyvenimą. Su jauna prancūze (Elisa Sednaoui) jis ketina traukti į Vakarų Europą. Bet tam trūksta pinigų, taigi Gena išsiruošia lemtingon kelionėn į Maskvą – atsiimti savo dalies iš prostitucijos verslo, prie kurio kadaise yra prisidėjęs. Čia laukia ne tik su pinigais lengvai neketinantys skirtis buvę sėbrai, bet ir savo ateitį su Gena siejanti meilužė – prostitutė Saša (Klaudija Koršunova). Kamuojamas abejonių, rizikuodamas savo bei Sašos gyvybe, Gena ryžtasi, atrodo, vieninteliam būdui atgauti pinigus – nužudyti mafijos bosą. Toliau klostantis aplinkybėms, Genai tenka slapstytis ir desperatiškai bėgti į nežinią. Filme vaizduojamas žiaurus XXI a. pradžios pasaulis, kuriame savo prasmę praradusios tiek fizinės, tiek moralinės kategorijos.

Pasaulinė „Eurazijos aborigeno“ premjera įvyko 60-ajame Berlyno kino festivalyje, prestižinėje „Forumo“ programoje. Kauno kino festivalio žiūrovai turi išskirtinę progą pirmieji pamatyti ir įvertinti vieną svarbiausių šių metų lietuviškų filmų.

Apdovanojimai:

2010 m. – „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose pripažintas geriausiu lietuvišku metų filmu; Š. Bartas atsiėmė geriausio režisieriaus, o K. Koršunova – geriausios aktorės apdovanojimą.

Apie režisierių:

Šarūnas Bartas (g. 1964) priklauso tai lietuvių režisierių kartai (Audrius Stonys, Arūnas Matelis, Arturas Jevdokimovas), kuri debiutavo permainingame 9-ajame dešimtmetyje ir jau pirmuosiuose savo filmuose išvystė savitą, originalų, su niekuo nesupainiojamą stilių. Šarūnas Bartas baigė Maskvos kinematografijos institutą (VGIK), debiutavo iki šiol neišlikusia dokumentine juosta „Tofolaria“, o visuotinio pripažinimo sulaukė po trumpametražės juostos „Praėjusios dienos atminimui“ (1989), kurioje dokumentinė stilistika derinta su vaidyba. Vėlesni filmai – „Trys dienos“ (1991), „Koridorius“ (1994), „Mūsų nedaug“ (1996), „Namai“ (1997), „Laisvė“ (2000), „Septyni nematomi žmonės“ (2005) – buvo rodyti ir laimėjo ne vieną prestižinį apdovanojimą tarptautiniuose Berlyno, Kanų, Venecijos, Turino, Tesalonikų kino festivaliuose.

Režisierius / Director: Šarūnas Bartas

Scenarijaus autoriai / Screen writers: Šarūnas Bartas, Catherine Paillé

Operatorius / Cinematographer: Šarūnas Bartas

Montažo režisierius / Editor: Danielius Kokanauskis

Kompozitorius / Composer: Alexander Zekke

Vaidina / Cast: Šarūnas Bartas, Elisa Sednaoui, Erwan Ribard, Klaudija Koršunova, Arūnas Storpirštis