Visuomenės priešai
Public Enemies (2009)
Žanras: Kriminalinė drama
Sukurta: JAV
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2009-07-10
Trukmė: 2h 25 min
Cenzas: zzz_N/A

Legendinio „Didžiosios Depresijos“ laikų Amerikos nusikaltėlio istorija

Pailsėjęs po nepelnytai iškritikuotos ir finansinių lūkesčių nepateisinusios "Majamio policijos" geriausias kriminalinio kino ekspertas Michaelas Mannas tikisi atsigriebti su stilinga veiksmo drama, kurioje bus pilna kraują stingdančių susišaudymų kaip neprilygstamame "Karštyje" ir autentiškai pateiktų žinomos asmenybės gyvenimo faktų kaip Lietuvoje nerodytame biografiniame filme "Ali". 1930-siais Amerikos miestų gatvėse šeimininkavo ne tik legendinis Alas Capone, bet ir bebaimė bankų grobikų trijulė Johnny Dillingeris, George'as Nelsonas pravarde "Žudikas kūdikio veidu", ir "Gražuolis berniokas" Floydas.

Tris pasikausčiusius nusikaltėlius vaidina savo personažu prototipu nuo vaikystės žavėjęsis Johnny Deppas, po sensacingosios "Šokio hip-hopo ritmu" dilogijos sparčiai populiarėjantis Channingas Tatumas (vasarą jį pamatysime dar filmuose "Eilinis Džo" ir "Gatvės vaikis") ir charizmatiškasis britas Stephenas Grahamas, pasitreniravęs su Guy'umi Ritchie ("Vagišiai"), Martinu Scorsese ("Niujorko gaujos") ir Shane'u Meadowsu ("Tai - Anglija"). Pridėkite prie kietų vyrukų gvardijos 24 valandoms per parą kuriamam vaidmeniui atsiduodantį chameleoną Christianą Bale'ą ("Tamsos riteris", "Terminatorius"), "Oskaro" premiją užsidainavusią žavingąją prancūzaitę Marion Cottilard ("Edith Piaf. Rožinis gyvenimas"), TV serialo "Dingę" gražuolę Emilie de Ravin iš Australijos, etatinius įtariamuosius Billy Crudupą, Giovanni Ribisi ir Stepheną Dorffą, tai gausite pavydėtiną žvaigždžių komandą su užtaisytais ginklais, brangiais automobiliais ir stilingais kostiumais.

Michaelas Mannas gimė ir užaugo Čikagoje, kur Johnny Dillingeris įvykdė vieną iš įspūdingiausių vagysčių. Jis kvietė į pasimatymus būsimąją žmoną į teatrą "The Biograph Theatre", prie kurio garsusis banditas buvo pagaliau nukautas. Karjeros pradžioje 1970-siais režisierius parašė scenarijų apie FTB veiklos pirmuosius metus, bet nerado lėšų jo realizuoti. Naujausiame filme kaip tik ir nagrinėjama FTB įkūrimo esminė priežastis - nesugebėjimas sučiupti įsisiautėjusios gaujos privertė J.Edgarą Hooverį perkelti policijos veiksmus į aukštesnį lygį ir sustiprinti šalies saugumą.

Johnny Deppas mėgsta lyginti Johnny Dillingerį su Robinu Hudu, nes jis tuštindavo turtuolių kišenes, išsisukdavo iš pačių įmantriausių FTB reidų ir grobdavo gobšumu garsėjusius bankus, kurių veikla ir įstūmė amerikiečius į Depresijos laikotarpį. Nesugaunamąjį nusikaltėlį garbino bankininkų aferų neapkentę paprasti žmonės, apie jo nuveiktus darbelius nuolat rašė laikraščiai, bejėgė policija jį skelbė "Visuomenės priešu Nr.1" ir įrašė į ieškomiausiųjų asmenų sąrašą, o galiausiai prieš jį stojo už FTB atsiradimą ir nelegalios veiklos suvaržymą keršyję mafijos bosai.

Rež. Michaelas Mannas („Majamio policija“, „Informatorius“, „Nakties įkaitas“, „Karštis“, „Ali“, „Paskutinis mohikanas“).

Vaidina: Johnny‘is Deppas („Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas“, „Karibų piratai: Numirėlio skrynia“, „Karibų piratai: Pasaulio pakrašty“, „Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“, „Čarlis ir šokolado fabrikas“, „Pasileidėlis“, „Niekados šalies beieškant“, „Kartą Meksikoje“, „Iš pragaro“, „Šokoladas“), Christianas Bale‘is („Terminatorius: Išsigelbėjimas“, „Tamsos riteris“, „Betmenas: Pradžia“, „Manęs čia nėra“, „Traukinys į Jumą“, „Prestižas“, „Naujasis pasaulis“, „Mašinistas“, „Monstrų ataka“, „Kapitono Korelio mandolina“, „Šaftas“, „Amerikos psichopatas“), Marion Cotillard („Edit Piaf: Rožinis gyvenimas“, „Geri metai“, „Garbinga kova“, „Tu ir aš“, „Mano gyvenimo žuvis“, „Taksi“, „Taksi 2“, „Taksi 3“, „Furija), Stephenas Grahamas („Rašalo širdis“, „Velnio vestuvės“, „Gauja“, „Ištvirkimas ir išmintis“, „Tai – Anglija“, „Įvartis!“, „Niujorko gaujos“, „Vagišiai“), Channigas Tatumas („Šokis hip-hopo ritmu“, „Šokis hip-hopo ritmu 2. Gatvės“, „Pasaulių karai“, „Mergina vaikino kelnėse“, „Mūšis Sietle“, „Spąstai“, TV serialas „CSI kriminalistai“), Leelee Sobieski („Karklų žmogus“, „Plačiai užmerktos akys“, „Stiklo namai“, „Iš džiunglių į džiungles“, „Gilus sukrėtimas“, „88 minutės“, „Vyresnysis sūnus“, „Dar nebučiuota“), Billy‘is Crudupas („Gerasis piemuo“, „Neįmanoma misija 3“, „Scenos gražuolė“, „Mano gyvenimo žuvis“, „Per žingsnį nuo šlovės“, „Visi kalba, kad aš tave myliu“), Giovannis Ribisis („Dingti per 60 sekundžių“, „Negyva mergina“, „Fenikso skrydis“, „Padangių kapitonas ir ateities pasaulis“, „Šaltasis kalnas“, „Pasiklydę vertime“, „Rizika“, „Prarastas greitkelis“, TV serialas „Draugai“), Emilie de Ravin („Ir kalnai turi akis“, „Plyta“, „Kalėdų senelio nužudymas“, „Kamuolys nemeluoja“, TV serialai „Dingę“, „CDI kriminalistai“), Stephenas Dorffas („Pasaulio prekybos centras“, „Ašmenys“, „Dvaras prie šaltojo upelio“, „Ekstremalai“, „Vienas tamsoje“, „Kraujas ir vynas“, „Nekaltas melas“, „Išgelbėk mane“, TV serialas „Vedęs ir turi vaikų“), Johnas Ortizas („Greiti ir įsiutę 4“, „Puikybė ir garbė“, „Amerikos gangsteris“, „Majamio policija“, „Narkomafija“, „Prieš užslenkant nakčiai“, „Gatvės tango“, „Karlito kelias“, TV serialas „CSI kriminalistai“).