Nenurodyta
SCAN: Aistra šiaurėje
SCAN: Passion in North (2008)
Žanras: (none)
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2008-11-14
Trukmė: 6h 40 min
Cenzas: Nenurodyta

Specialioji nakties programa „Aistra Šiaurėje“

DRAUGAS PEDERSENAS

Norvegija

2006, 123 min.

Režisierius Hans Petter Moland

Scenarijaus autorius Hans Petter Blad (pagal Dago Solstado romaną)

Operatorius Philip Øgaard

Montažas Pål Gengenbach

Muzika Halfdan E

Vaidina Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Anne Ryg, Jan Gunnar Røise, Jon Øigarden, Stig Henrik Hoff, Silje Torp Færevaag, Fridtjov Såheim

1968-aisiais Knutas Pedersenas atvyksta į Larviką, svajodamas gyventi kaip kuklus buržua. Jo nepasitenkinimas socialine neteisybe pastūmėja jį į komunistų partiją. Pedersenas yra švelnus ir intelektualus, jis abejoja kraštutinėmis revoliucijos idėjomis. Tik pamilęs jauną ir gražią partijos draugę Niną, jis įtiki, kad absurdiškos ir utopinės idėjos gali būti įgyvendintos. Tačiau ir jam, ir Ninai tenka labai dramatiškai patirti šių iliuzijų krachą.

Apdovanojimai – Monrealio pasaulio kino festivalyje laimėjo prizą už geriausią režisūrą, nominuotas „Grand Prix des Amériques“; „Amanda“ apdovanojimai (Norvegija) geriausiai aktorei.

Hansas Petteris Molandas gimė 1955-aisiais Osle, Norvegijoje. Britų kino istorikas Peteris Cowie kartą jį apibūdino kaip „Norvegijos Ridley Scottą“ už šimtus jo režisuotų reklamų, laimėjusių daugybę apdovanojimų pagrindiniuose reklamos festivaliuose.

Filmografija – 1993: „Paskutinis leitenantas“; 1995: „Nulis pagal Kelviną“; 2000: „Aberdynas“; 2002: „Utopija – niekas nėra tobulas tobuloje šalyje“, epizodas „AP“; 2002: „Kartu mes jėga“; 2004: „Nuostabioji šalis“; 2006: „Draugas Pedersenas“.

JUODAS LEDAS

Suomija, Vokietija

2007, 110 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Petri Kotwica

Operatorius Harri Räty

Montažas Jukka Nykänen

Muzika Eicca Toppinen

Vaidina Outi Mäenpää, Ria Kataja, Martti Suosalo, Ville Virtanen

„Juodas ledas“ – tai įtampos pilna drama apie neįtikėtinus dviejų moterų santykius. Istorija rutuliojasi Helsinkyje ir jo apylinkėse. Pagrindinės veikėjos Sara ir Tuli yra vienodai nenustabdomos ir nenuspėjamos moterys. Beveik 40-ies sulaukusi Sara dirba ginekologe. Ji ištekėjusi už architekto ir dėstytojo Leo. Sara įtaria, kad jos vyras yra užmezgęs romaną su kita moterimi. Tuli – 25 metų architektūros studentė, jos vaikinas – dėstytojas, vardu Leo. Viskas lyg ir būtų gerai, jei tik Leo būtų tikras vyras ir užbaigtų reikalus su „beveik buvusia“ žmona.

Apdovanojimai – nominuotas Tarptautinio Berlyno kino festivalio „Auksiniam lokiui“; laimėjo „Jussi“ apdovanojimus geriausio filmo, geriausios aktorės, geriausio režisieriaus, geriausio montažo, geriausio scenarijaus kategorijose, nominuotas už geriausią operatoriaus darbą, muziką, antro plano aktorę.

Petris Kotwicas gimė 1964 metais Suomijoje. Jis baigė režisūrą Meno ir dizaino universitete Helsinkyje. Be to, studijavo filosofiją ir literatūrą bei teatro režisūrą. Pernai „Scanorama“ rodė debiutinį režisieriaus pilnametražį filmą „Namų ilgesys“ (2005).

Filmografija, trumpametražiai – 1997: „Šalmas“; 1999: „Nenugalima jėga“; 2000: „Nauji gyvenimai“; pilnametražiai – 2005: „Namų ilgesys“; 2007: „Juodas ledas“.



NERAMŪS

Suomija, Vokietija

2001, 110 min.

Režisierius Aku Louhimies

Scenarijaus autoriai Aleksi Bardy, Aku Louhimies

Operatorius Mac Ahlberg

Montažas Samu Heikkilä

Muzika Leri Leskinen

Vaidina Mikko Nousiainen, Laura Malmivaara, Petteri Summanen, Matleena Kuusniemi

Dvidešimt septynerių metų Ari – greitosios pagalbos gydytojas, dirbantis Turku gaisrinėje. Mėgstamiausia veikla po darbo – vienos nakties nuotykiai. Ari manymu, įsipareigojimai tolygu skausmui, tad jis, nenorėdamas įskaudinti nė vienos merginos, tiesiog su jomis daugiau nesusitinka. Viskas gerai iki tol, kol vaikinas supranta nieko nejaučiantis. Viskas pasikeičia, kai Ari sutinka Tiną ir nejučia pradeda su ja susitikinėti, kas priveda prie to, kad mergina įsimyli ir bando suvystyti vyrą. Tina supažindina vaikiną su geriausiomis savo draugėmis Ilona ir Hana Rika bei jų vaikinais Stigu ir Riku. Žinodami, kad tai paskutinė laisva jų vasara, jaunuoliai nusprendžia ją praleisti linksmai ir lengvabūdiškai. Ilona su Stigu pora nuo paauglystės, tad jų santykiai labiau draugiški nei aistringi. Jie jau beveik stovi prie altoriaus, tad mergina skuba pasinaudoti paskutinėmis laisvomis dienomis, ieškodama pramogų. Hana Rika, liuteronų kunigė, įtraukia Arį į diskusiją apie jo poveikį draugų penketukui. Intelektualus bendravimas tarp jų užsimezga Ariui atradus, kad jos filosofija įdomi. Deja, Ari sau padėti negali, draugystė perauga į neapykantą ir vyras suvokia, kad jis sugeba įskaudinti žmonės, kurie juo rūpinasi. Ruduo artėja, visus draugus priversdamas lopyti jų skirtumus. Stigo ir Ilonos vestuvių fantazija baigiasi ir atmerkia visiems akis, ypač Ariui, kuris pagaliau suvokia galįs jausti...

Apdovanojimai – nominuotas Tarptautinio Maskvos kino festivalio „Auksiniam Šv. Jurgiui“; specialus „Jussi“ apdovanojimas už garso takelį, auditorijos prizas, prizas už geriausią montažą.

Aku Louhimies gimė 1968 metais. Studijavo kiną ir televiziją Meno ir dizaino universitete Helsinkyje, taip pat studijavo teatro akademijoje Suomijoje. Jo pilnametražio filmo debiutas buvo filmas „Neramūs“ („Levottomat“, 2001), vėliau sekė „Mylintieji ir paliekantieji“ („Kuutamolla“, 2002). Jis taip pat režisavo komedijas, dramas bei dokumentinius filmus Suomijos televizijai.

Filmografija – 2001: „Neramūs“; 2002: „Mylintieji ir paliekantieji“; 2005: „Sušalusi žemė“; 2006: „Sušalęs miestas“.



101 REIKJAVIKAS

Islandija, Danija, Prancūzija, Norvegija, Vokietija

2000, 88 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Baltasar Kormákur (pagal Hallgrímuro Helgasono romaną)

Operatorius Peter Steuger

Montažas Skule Eriksen, Sigvaldi J. Kárason

Muzika Damon Albarn, Einar Örn Benediktsson

Vaidina Victoria Abril, Hilmir Snær Guðnason, Hanna María Karlsdóttir, Þrúður Vilhjálmsdóttir

Hlynuras – dvidešimt aštuonerių metų bedarbis. Jis vis dar gyvena su mama, sėkmingai neturi darbo, leidžia dienas prie interneto ir televizoriaus bei bare nužiūrinėdamas merginas. Tačiau toks jaukus jo gyvenimas patiria smūgį, kai paaiškėja, kad jo mama lesbietė, o jos mergina iš Ispanijos atikrausto pas juos gyventi. „101 Reikjavikas“ – tai juodoji komedija apie labai keistą meilės trikampį, juokinga pasaka apie seksualinę orientaciją ir nieko neveikimo kultūrą madingoje Islandijos sostinėje Reikjavike.

„101 Reikjavikas“ pasakoja istoriją apie nieko gyvenime neveikiantį trisdešimtmetį. Tai labai būdinga mano šaliai, tačiau filmas tapo populiarus pasaulyje, nes panašių problemų visiems iškyla. Menas todėl ir yra toks svarbus, kad gali paveikti bet kokios tautybės, religijos, gyvenimo būdo žmones bet kurioje šalyje“, – sako režisierius Baltasaras Kormákuras.

Apdovanojimai – Tarptautinis Toronto kino festivalio Atradimo apdovanojimas; Salonikų kino festivalio FIPRESCI prizas; nominuotas Europos metų atradimo apdovanojimui; festivalyje „Camerimage“ nominuotas „Auksinei varlei“; Ruano Šiaurės kino festivalyje pelnė Didžiosios žiuri prizą; Liubeko Šiaurės kino dienose gavo Ekumeninės žiuri prizą; Lokarno tarptautiniame kino festivalyje pelnė jaunimo žiuri apdovanojimą „Euro<26“, nominuotas „Auksiniam leopardui“; nominuotas „Edda“ apdovanojimams (Islandija) geriausio filmo, metų režisieriaus, aktoriaus ir aktorės apdovanojimams; Tarptautiniame Buenos Airių nepriklausomo kino festivalyje nominuotas už geriausią filmą.

Baltasaras Kormákuras gimė 1966 metais. Baigė Islandijos dramos akademiją. Ne kartą kritikų ir žiūrovų pripažintas vienu iš geriausių jaunosios kartos Islandijos aktorių. Tačiau tikrąją šlovę pelnė kaip režisierius ir teatro vadybininkas. Islandijoje ir už jos ribų Baltasaras Kormákuras režisavo per dešimtį teatro spektaklių. Spektaklius jis statė ir Nacionaliniame Islandijos teatre, taip pat savo paties su keliais partneriais įkurtame teatre. „Scanoramos“ žiūrovai turėjo progos pamatyti Lietuvoje visus šio režisieriaus filmus, o pernai festivalyje svečiavosi ir jis pats.

Filmografija – 2000: „101 Reikjavikas“; 2002: „Jūra“; 2005: „Trumpa kelionė į dangų“; 2006: „Stiklinis miestas“; 2008: „Baltųjų naktų vestuvės“.