Nenurodyta
GALA: Tai - Anglija
GALA: This is England (2007)
Žanras: Nenurodyta
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: Gala kino festivalis
Kino teatruose nuo: 2008-01-25
Trukmė: 1h 41 min
Cenzas: Nenurodyta

Režisierius: Shane Meadows.

Aktoriai: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley, Andrew Shim, Vicky McClure, Joseph Gilgun, Rosamund Hanson.

Nepriklausomo britų kino režisierius Shane'as Meadowsas savo filmuose mėgsta sugrįžti į praeities prisiminimus ir į scenarijus sudeda daugybę įvairių įvykių, kuriuos pats kadaise patyrė. Naujausioje dramoje, kurios pavadinimas yra pasiskolintas iš grupės "The Clash" populiarios dainos, jis jausmingai pasakoja apie skausmingiausius vaikystės išgyvenimus. "Tai yra Anglija" yra pats asmeniškiausias talentingojo kūrėjo filmas, kuriame jis labiausiai siekė autentiškumo, nes dauguma D.Britanijos gyventojų puikiai prisimena 8-ojo dešimtmečio pradžią. Būtent tuo laikotarpiu Anglijai vadovavo ministrė pirmininkė Margaret Thatcher, o šalies kariuomenė išsiruošė į mūšį su argentiniečiais Falklando salose.

Tai buvo politiniais akcentais paženklintas, žiaurus ir beprasmiškas karas, kuriame tragiškai žuvo Shane'o Meadowso tėtis. 2007-ųjų spalį viešėdamas Dinardo britų kino festivalyje režisierius atvirai prisipažino, kad mažasis filmo herojus yra jo paties prototipas. 11-metis Šonas kenčia bendraamžių pasityčiojimus mokykloje, bet randa geranorišką prieglobstį draugiškai nusiteikusių skinhedų būryje. Berniuko gyvenimo būdas ir kasdieniniai įpročiai kardinaliai pasikeičia. Jis nusiskuta galvą plikai, pasipuošia pankiškais drabužiais, nuolat klausosi SKA stiliaus muzikos ir mėgaujasi socialine laisve. Bet kiekvieną dieną švenčiančios gaujos keliai išsiskiria, kai iš kalėjimo grįžta jų buvęs vadas Kombo, kuris ragina pasipriešinti prieš Angliją užplūdusius pakistaniečių imigrantus. Šonas nusprendžia pasilikti su agresyviuoju lyderiu ir savo kailiu patiria nacionalizmo pakilimą, rasistinių išpuolių realybę, Falklandų karo pasėkmes bei nevaldomu pykčiu varomą smurtą.

Shane'ui Meadowsui sunkiausiai sekėsi surasti tinkamą kandidatą pagrindiniam vaidmeniui. Jis peržiūrėjo 300 berniukų ir jaunųjų aktorių, bet niekaip nerado to vienintelio. Tuomet režisierius pradėjo dažniau lankytis skurdžiai gyvenančių šeimų vaikus globojančiuose centruose. Čia jis sutiko charizmatiškąjį 14-metį Thomasą Turgoose pravarde Tommo, kuris nesivaržydamas paprašė sumokėti už dalyvavimą bandomajame filmavime. Niekuomet kine nevaidinęs ir neturintis jokio noro pratęsti aktoriaus karjerą berniukas atskleidė, kad nusipirktų sau naują dviratį ir duotų didžiąją dalį pinigų mamai, jeigu tik gautų vaidmenį filme. Tą akimirką Shane'as Meadowsas jau žinojo, kad ilgos paieškos pagaliau baigėsi. Jis tikrai nesuklydo, nes tikroviškai ir įtaigiai save įkūnijantis Thomasas užkariavo publikos simpatijas, o 2006-ųjų Romos kino festivalio žiūrovai šiam debiutantai audringai plojo net 10 minučių.

Režisierius yra įsitikinęs, kad sentimentaliame filme iliustruojama Anglija beveik nepasikeitė per daugiau nei 20 metų. Patobulėjo technologija, padidėjo paklausa madai, bet tikrais prisiminimais paremtoje dramoje akcentuojami rasistiniai išpuoliai ir žiaurūs susidorojimai nuolat vyksta šiais laikais. Filmavimo metu visą kūrybinę grupę sukrėtė per televiziją parodytas reportažas iš Liverpulio apie jauną berniuką, kuris buvo nužudytas vien už tamsią odos spalvą, o šį smurtinį nusikaltimą įvykdė vaikai.

Britų spauda ir šalyje leidžiami kino leidiniai negailėjo pagyrų Shane'o Meadowso šeštajam filmui, kurį kritikai drąsiai vadina geriausiu britų kino kūriniu po Danny Boyle'o sensacingojo "Traukinių žymėjimo".