Nenurodyta
GALA: Rytietiški pažadai
GALA: Eastern Promises (2007)
Žanras: Nenurodyta
Sukurta: JAV
Platintojas: Gala kino festivalis
Kino teatruose nuo: 2007-12-29
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: Nenurodyta

Režisierius: David Cronenberg

Aktoriai: Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Naomi Watts, Armin-Mueller Stahl



Subtilų humoro jausmą įvaldęs ir lietuviško kraujo priemaišų turintis Kanados kino monstras Davidas Cronenebergas neveltui jau dviejų savo filmų aktorių Viggo Mortenseną ("Smurto istorija") pravardžiuoja katinu, kuris nueina į tamsų kambarį ir parneša negyvą pelę. Kai tik danų kilmės aktorius gavo pasiūlymą vaidinti realiai egzistavusios nusikaltėlių grupuotės "Vory v zakone" vairuotoją ir asmens sargybinį, tai jau po kelių savaičių jis turėjo lėktuvo bilietą į Maskvą. Trilogijos "Žiedų valdovas" didžiavyris keliavo inkognito ir stengėsi išlikti niekam nematomas, nes norėjo savo akimis pažinti Rusijos kultūrą. Iš pradžių jis non-stop važinėjo sostinės ir San-Peterburgo metro traukiniais, stebėjo vietinių žmonių elgesį ir klausėsi rusų kalbos skambesio. Viešbučių kambariuose jis žiūrėdavo tik rusiškus televizijos kanalus, kurių neišjungdavo net eidamas miegoti. Galiausiai metodiško pasiruošimo siekęs aktorius sugebėjo įsiprašyti į kalėjimą, pabendrauti su tikrais rusų mafijozais ir nusibastė iki mažų provincijos miestelių prie Uralo kalnų, nes būtent ten yra gaujos "Vory v zakone" ištakos.

Autentiškai ekrane atrodantis paslaptingojo rusų gangsterio Nikolajaus vaidmuo prašosi lyginamas su Roberto de Niro jaunuoju Donu Korleonė kriminalinėje dramoje "Krikštatėvis 2", kuriai būsimasis "Oskaro" premijos laureatas specialiai gyveno Sicilijoje ir pratino save prie specifinio italų kalbos dialekto. Ką gali žinoti, galbūt Viggo Mortenseno pastangos taip pat bus įvertintos garbingais prizais, kurių jis neabejotinai nusipelno. Viešėdamas Rusijos platybėse aktorius iškniso knygą "Kriminalinės Rusijos tatuiruotės" ir retą dokumentinį filmą "Kaino žymė", kurio autoriams pavyko gauti interviu su iki gyvos galvos įkalintais brutualiais rusų nusikaltėliais. Vertingą medžiagą jis nusiuntė Davidui Cronenbergui, kad šis atkreiptų dėmesį į tatuiruočių reikšmę ir svarbą rusų gansteriams, kurie savo kūnus išmargina užkoduota informacija apie savo gyvenimą ir įvykdytus nusikaltimus. Tokiu būdu Nikolajaus vaidmeniui Viggo Mortensenas pasipuošė net 43 tatuiruotėmis.

"Rytietiškų pažadų" dalijimas vyksta užsienio turistų visai neviliojančiuose Londono rajonuose. Davidui Cronenbergui nereikėjo atvirukuose atpažįstamų vietų. Jis norėjo parodyti radikaliai kitokį miesto veidą. Gerokai prieš pirmojo filmo premjerą būsimas režisierius trumpai gyveno Londone 1960-siais, kai savanoriškai nutraukė studijas Toronto Universitete. Jaunasis kanadietis grįžo namo su ilgais plaukais ir pašiurpino savo profesorius. Dabar jis mėgsta gąsdinti žiūrovus ir savo filmuose be užuolankų rodo drąstišką smurtą, kurį pats apibūdina kaip fizinį žmogaus kūno sužalojimą. Kriminalinės dramos herojams režisierius leidžia pjaustyti gerkles, kapoti pirštus, išdūrinėti akis, gesinti cigaretes į liežuvį, negailestingai prievartauti merginas. Davidas Cronenbergas yra vadinamas "venerinio siaubo karaliumi" ir tuo turbūt viskas pasakyta. Naujausiame filme smurto scenų nėra ypač daug, bet vienos iš jų ilgai neįmanoma pamiršti, nes tai - tiesiog tikroviškiausia ir žiauriausia visų laikų dvikova, kurią ramiai galės stebėti tik stiprių nervų savininkai. Visiškai nuogas Viggo Mortenseno Nikolajus lepinasi rusiškos pirties malonumais, kai garuose išnyra du peiliais ginkluoti ir juodais drabužiais pasipuošę smogikai. Galite tik įsivaizduoti, koks kruvinas susirėmimas įvyks po kelių akimirkų, kad per seansą San Sebastjano kino festivalyje daugelis žiūrovų vieningai šūktelėjo ir pašoko iš savo vietų.

Į Kanadą emigravusių Lietuvos žydų šeimoje užaugęs režisierius (jo tėvas buvo knygyno savininkas, rašytojas ir žurnalistas, o mama - pianistė) iš pradžių neliko patenkintas scenarijaus autoriaus Steveno Knighto ("Purvini gražūs dalykai") pasiūlytu filmo pavadinimu, kuris jau sukėlė asociaciją su pigiais kvepalais. Tačiau paprasta taktika suveikė jau per pasaulinę premjerą Toronto kino festivalyje, kurio žiūrovai apdovanojo "Rytietiškus pažadus" prestižiniu publikos simpatijų prizu. Tai buvo tikra triumfo akimirka Davidui Cronenbergui, kuris gimė, užaugo ir gyvena Toronte, čia rodė visus savo filmus, bet pirmą kartą per ilgą karjerą nugalėjo. "Pasijaučiau lyg būčiau išrinktas Ministru pirmininku", - juokavo išdidusis kanadietis, sulaukęs kvietimų pradėti San Sebastjano ir Londono kino festivalius. Šių renginių publika taip pat puikiai įvertino Londone gyvenančius ir specifiniu slengu bendraujančius rusų imigrantus suvaidinusius aktorius Viggo Mortenseną, Arminą Muehlerį Stahlį, Naomi Watts ir Vincentą Casselį. Populiarusis prancūzas taip tikroviškai persikūnyjo į cinišką rusų banditą ir įvaldė svetimos kalbos niuansus, kad privertė pamiršti apie savo tautybę. "??? ??? ??????!", - kartoja brutualusis Kirilas. Įsiklausykite į jo įsakymą ir būtinai pažiūrėkite "Rytietiškus pažadus", nes rusų mafija yra kerštinga ir išdavikų nepamiršta.