Traukinys į Jumą
3:10 to Yuma (2007)
Žanras: Vesternas
Sukurta: Lions Gate Films
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2008-01-04
Trukmė: 1h 57 min
Cenzas: zzz_N/A

Į Lietuvos komercinį repertuarą vesternai atjoja labai retai, todėl daugeliui šio žanro fanų tekdavo patenkinti smalsumą prisimenant kultinius Sergio Leone ir Clinto Eastwoodo šedevrus. 1957-ųjų vesternas "Traukinys į Jumą" su legendiniu Johnu Fordu nebuvo užsukęs net į tautinių televizijų ekranus, todėl amerikiečių režisieriaus Jamero Mangoldo ("Ties jausmų riba") modernųjį perdirbinį žiūrėsime kaip visiškai naują kūrinį. Jo scenarijus buvo perrašinėjamas 4-erius metus, kol Stuartui Beatte'ui ("Ties jausmų riba") pavyko sukurti du stiprius personažus, kurie susiremia moralinėje ir psichologinėje dvikovoje. Net pusvalandžiu ilgesnė naujoji filmo versija turės žymiai daugiau gaudynių, susišaudymų, sprogimų ir masinių grumtynių, kad galėtų sudominti veiksmo kino gerbėjus.

Jamesas Mangoldas jau seniai garsėja sugebėjimu kardinaliai pakeisti įžymiųjų aktorių susikurtą įvaizdį ir pasodinti juos ant kitokio balno. "Policininkų šalyje" solidžiu pasirodymu sužibėjo specialiai pastorėjęs Sylvesteris Stallone, fantastinėje komedijoje "Keitė ir Leopoldas" australas Hugh Jackmanas parodė savo romantiškąjį veidą, muzikinėje biodramoje "Ties jausmų riba" uždainuoti sugebėjo Joaquinas Phoenixas, o jo partnerė Reese Witherspoon iškovojo "Oskaro" premiją. Ekstremalių išbandymų sulaukė Russellas Crowe'as, kuris nuožmioje kovoje dėl šio intriguojančio vaidmens nurungė Tomą Cruise'ą ir įkūnyjo sadistiškai blogą kaubojų.

1800-ųjų Arizoną šiurpina garsusis įstatymų laužytojas Benas Veidas, kurio vadovaujama vagišių ir žudikų gauja grobia bankus ir perimą geležinkelio kontrolę. Kai nesugaunamasis nusikaltėlis patenka į klastingus spąstus, tai Pilietinio karo veteranas vienakojis Danas Evansas pasisiūlo jį nugabenti į traukinių stotį. Lygiai 3 val. 10 minučių numatytas specialus reisas, nugabensiantis negailestingąjį kaubojų į teismo posėdį. Kelionės metu du vyrai iš skirtingų pasaulių mėgina užsitarnauti vienas kito pagarbą, bet jų bendravimą apsunkina paskui jojanti Veido bičiulių gauja. Ją vedadantis žiaurusis Čarlis Princas nežada sustoti, kol neišlaisvins savojo vado nuo poilsio kalėjime ir garantuotos mirties bausmės.

Filmavimo darbai sekėsi ypač sunkiai ir jau pirmąją dieną prodiuseriams teko susidurti su didelėmis problemomis. Netikėtai pasibaidęs žirgas nereagavo į dresiruotojo komandas ir rėžėsi tiesiai į sumontuotą kamerą. Kartu jojęs kaskadininkas atsipirko tik keliais lūžiais ir greitai atsigavo, o stipriai sužeistą žirgą teko užmigdyti. Kai žinia apie atliktą eutanazijos procedūrą pateko į spaudą, tai gyvūnų teises ginantys aktyvistai išprovokavo skandalą, bet kruopštaus tyrimo rezultatai dar kartą įrodė, kad žirgas patyrė rimtas traumas dėl nelaimingo atsitikimo.

Režisierius: James Mangold

Scenarijaus autorius: Halsted Welles, Michael Brandt, Derek Haas

Prodiuseriai: Cathy Konrad

Vaidina: Russell Crowe, Christian Bale, Ben Foster, Gretchen Mol, Peter Fonda