Vidaus imperija
Inland Empire (2006)
Žanras: Mistinė drama
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-10-12
Trukmė: 2h 52 min
Cenzas: zzz_N/A

Režisierius: David Lynch

Scenarijaus autorius: David Lynch

Prodiuseriai: David Lynch, Mary Sweeney

Vaidina: Laura Dern; Jeremy Irons; Justin Theroux

"Mes esame panašūs į vorą.

Mes piname savo gyvenimą ir po to vis judame tolyn.

Mes esame panašūs į svajotoją,

kuris sapnuoja, o po to gyvena tame sapne.

Ši tiesa galioja visai visatai"

Šie didžiojo mistifikatoriaus Davido Lyncho žodžiai gali bent šiek tiek pagelbėti orientaciją nenuspėjamame VIDAUS IMPERIJOS labirinte. Jame atrasite daugybę neiškių paslapčių, užslaptintų siurprizų, svarbių monologų, mistinių sapalionių, keistų alegorijų, psichoanalizės žaidimų, abstrakčių užuominų, filosofinių pareiškimų, siurealaus simbolizmo, hipnotizuojančios muzikos, visiškai kitokią prasmę įgaunančių popdainų ir linksmus kiškius, kurie kalba "Malholando kelio" gražuolių Naomi Watts ir Laura'os Herring balsais.

Įsimylėjusi moteris patenka į bėdą. Aktorė gauna naują vaidmenį. Vedybos ir neištikimybė. Neapmokėta sąskaita. 9:45. Televizija ir kinas. Serialas apie kalbančius triušius. Sena istorija ir jos variacijos. Neužbaigtas filmas ir jo perdirbinys (remeikas). Prostitutės ir benamiai Holivudo bulvare. Brutuali žmogžudystė. Mistinis užkeikimas ir paslaptingas fantomas. Durys su užrašu "AXXoNN" ir režisieriaus komanda "Action". Pradingstantys ir atsirandantys personažai. Kylie Minogue ir "The Loco-Motion". Bilietas į Panaką už 3,5 dolerius. Žvaigždė užgimė. Šiandien, po dviejų dienų, vakar.

3 valandų psichologinį eksperimentą išgyvenusiems žiūrovams nedavė ramybės svarbiausias klausimas - ar čia įmanoma kažką suprasti?

Ko gero, įmanoma, bet pagauti esmę ir surišti loginę įvykių seką nebus taip lengva, kaip anonsuoja Davidas Lynchas. Bet kokiu atveju reikia atidžiai žiūrėti ir klausyti šedevru vadinimą audiovizualinį stebuklą kelis kartus, kad pastebėtumėte visas smulkmenas ir iššifruotumėte genialaus režisieriaus mintis.

Netgi patyrę kinotyrininkai ir ištikimiausi fanai nesegeba paaiškinti filmo siužeto peripetijų po pirmojo seanso. Pats Davidas Lynchas Venecijos kino festivalio spaudos konferencijoje užtikrintai teigė, kad kūrinys turi absoliučiai aiškią prasmę. Režisierius taip pat yra viešai pažymėjęs, kad VIDINĖ IMPERIJA yra labai paprastas ir vienas iš lengviausiai išgliaudomų jo filmų.

Viena iš daugelio mistifikacijų yra kategoriškas Davido Lyncho pageidavimas rašyti filmo pavadinimą būtinai DIDŽIOSIOMIS RAIDĖMIS, bet jis užsispyrusiai nenori paaiškinti tokio prašymo motyvų.

Sprendžiant iš nuolat pasikartojančių situacijų ir dažnai naudojamų identiškų frazių, turiningą filmo siužetą galima suskirstyti į keturias dalis, t.y. keturis paralelinius pasaulius, kuriuose besivystantys įvykiai yra susiję. Tai šiurkšti realybė, išgalvotas kinas, pranašingas sapnas ir vaizdingos haliucinacijos.

Populiarumu besimėgaujanti talentinga Holivudo aktorė Nikki (akt. Laura Dern) sėkmingai sudalyvavo bandomajame filmavime ir dabar yra priklausoma tik nuo režisieriaus Kingslio Stiuarto (akt. Jeremy Ironsas) sprendimo. Ji labai norėtų vaidinti naujoje dramoje "On High in Blue Tomorrows" ir tikisi sulaukti teigiamo atsakymo. Moterį netrukus aplanko naujoji kaimynė (akt. Grace Zabriskie), kuri neseniai emigravo į Ameriką iš Lenkijos. Nepažįstamoji paslaptingoji išpranašauja, kad Nikki tikrai gaus pageidaujamą vaidmenį, bet rimtai įspėja, kad šis filmas yra prakeiktas. Ji paaiškina, kad "On High in Blue Tomorrows" nėra originalus kūrinys, o tik seno ir neužbaigto lenkiško filmo perdirbinys (remeikas). Po to ji pradeda kalbėti apie atmintį praradusią kažkokią merginą ir užsimena, kad filmavimo metu įvyks žmogžudystė, kurios nebus įmanoma išvengti.

Sekančią dieną Nikki iš tiesų gauna taip trokštamą vaidmenį. Jai teks įkūnyti sėkmingai ištekėjusią moterį vardu Sju, beprotiškai įsimylinčią atsitiktinai sutiktą nepažįstamąjį Bilį Slaidą, kurį vaidina žinomas aktorius Devonas Berkas (akt. Justinas Theroux). Jau pačią pirmąją dieną pagrindinio vaidmens atlikėja iš reiklaus režisieriaus Kingslio sužino, kad šis filmas yra perdirbinys (remeikas), bet originalusis kūrinys niekuomet nebuvo išleistas kino teatruose, nes abu pagrindiniai aktoriai buvo brutualiai nužudyti paslaptingomis aplinkybėmis.

Filmavimui prasidėjus Nikki pajaučia simpatiją jai neabejingam Devonui, tad netrukus šie santykiai perauga į aistringą meilės romaną. Tokiais likimo posūkiais ir po miestą sklindančiais gandais lieka visiškai nepatenkintas pavydusis aktorės sutuoktinis, kuris nuolat giriasi draugiškais ryšiais su įtakingais žmonėmis. Vieną dieną jis išdrįsta netikėtai pasirodyti filmavimo aišktelėje ir pagrąsina žiauriai susidoroti su donžuaniškais nuotykiais Holivude pagarsėjusiu "bloguoju berniuku" Devonu. Savo ruožtu, nesusitvarkanti su savo emocijomis Nikki vis aiškiau įsitikina emigrantės iš Lenkijos pranašysčių teisingumu ir pradeda akivaizdžiai jausti, kad jos realaus gyvenimo peripetijos tampa vis labiau panašios į scenarijuje aprašytus Sju išgyvenimus.

Nežinomo autoriaus sukurtame scenarijuje, kuris galbūt yra susijęs su Lenkijos mieste Lodzėje įvykusia tragedija, pasakojama dramatiška istorija apie ištekėjusią moterį. Aistringo meilės romano pasekoje ji pastoja, bet nepaaiškinamomis aplinkybėmis netenka kūdikį. Ji tampa pavydaus su gangsteriais bendradarbiaujančio sutuoktinio įniršio auka ir niekaip nebegali atsikratyti apsėdusio sumanymo nužudyti savo meilužio žmoną. Galiausiai moteris praranda absoliučiai viską ir išeina į gatvę dirbti prostitute.

Kuo toliau tęsiasi prakeikto kino kūrinio filmavimas, tuo aktorei Nikki sunkiau sekasi atsiriboti nuo personažės Sju. Ji jaučiasi įstrigusi nepaaiškinamoje erdvėje tarp realybės, kino ir kitos nepažįstamos moters gyvenimo. Nikki ryžtasi perimti iniciatyvą į savo rankas ir pakeisti likimą, kad scenarijuje aprašyti įvykiai daugiau nepasikartotų.

Bet VIDAUS IMPERIJA tikrai apsireikš ir vėl kartosis Lietuvos kino teatruose visą rudenį. O gal ją kažkas jau parodė vakar? Būtinai užeikite į Davido Lyncho sužvejotomis idėjomis supintą mistikos, vaizdo ir garso voratinklį.