Įvairaus amžiaus žiūrovams
Arturas ir Minimukai
Arthur and the Minimoys (2006)
Žanras: Komedija, animacija, nuotykių
Sukurta: MGM
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-04-06
Trukmė: 1h 42 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

Dubliuota lietuviškai!

Sparčiausiai ir produktyviausiai dirbantis prodiuseris ir scenaristas Lucas Bessonas net septynerius metus ilsėjosi nuo režisūros ir per tą laiką sukūrė visiškai naują mitologiją, kurią pavertė net trejomis pasakų knygomis. Didelio populiarumo jau sulaukusi pirmoji trilogijos dalis jau nusipelnė įspūdingos ekranizacijos, kurią meistriškai įgyvendino pats Lucas Bessonas.

Lakia vaizduote ir neįsivaizduojamomis fantazijomis paženklinta istorija prasideda 1960-siais Konektikuto valstijoje. Smalsusis ir išradingasis Artūras (akt. Freddie Highmore) gyvena prižiūrimas močiutės (akt. Mia Farrow), nes jo tėvai nuolat dirba dideliame mieste, sugrįžta namo tik retkarčiais, o su sūnumi dažniausiai bendrauja tik telefonu. Mažasis berniukas visuomet domėjosi neaiškiomis aplinkybėmis pradingusio be žinios, bet per tuos ketverius metus vis dar nepamiršto senelio Arčibaldo aprašytais nuotykiais ir paslaptingais pasimatymais su mikroskopinių žmogeliukų gentimi, kuri yra mįslingai pakrikštyta Minimukais.

Artūras pagaliau sulaukia nerealios galimybės susitikti su jais, kai godus nekilnojamojo turto magnatas pagrasina pasisavinti šeimos namą ir fermą, jeigu močiutė laiku negrąžins įsiskolinimų ir neapmokės savo sąskaitų. Vietoje nenustygstantis vaikis puikiai prisimena, kad senelis savo kelionių dienoraščiuose buvo užsiminęs apie Afrikos rubinus, kuriuos po to paslėpė kažkur kieme. Artūras trokšta kuo greičiau surasti šiuos brangakmenius ir pagelbėti močiutei išsaugoti namą. Bet pirmiausiai jam reikės perskaityti išganingąją instrukciją, kuri mena patekimo būdus į Septybias Minimukų Karalystes.

10-metis berniukas savanoriškai susimažina iki sprindžio dydžio, transformuojasi į keistos išvaizdos elfiuką ir atsiduria magiškame pasaulyje, kuris niekam nežinant egzistuoja tiesiog fermos žemėse ir žolynuose. Jis turi tik 36 valandas, kad išsiaiškintų rubinų saugojimo vietą ir suspėtų sugrįžti prie magiškojo portalo vartų, kuriuos vėliau bus įmanoma atidaryti tik po 1000 metų. Būtent dėl šios priežasties Artūras privalo skubėti ir skaičiuoti kiekvieną minutę, nes priešingu atveju bus pasmerktas likti pas draugiškai nusiteikusius Minimukus žymiai ilgiau.

Čia jis susipažįsta su geraširdžiu burtininku Miro, jaunatviškai atrodančiu 300 metų amžiaus Betamečiu ir jo seserimi princese Selenija, kuri po dviejų dienų švęs jubiliejinį 1000-ąjį gimtadienį ir ta proga pakeis žemių valdytojo soste savo tėvą Karalių. Žaviosios princesės valdymo sėkmė priklausys nuo bendravimo su piktuoju niekadėjumi Maltazardu ir jo bloguoju sūnumi Darkosu, kuris nuožmiai vadovauja uždraustai karalystei Nekropoliui.

Valdžios pasiilgęs lordas Maltazardas pageidauja be jokių išlygų ir demokratiškų rinkimų viešpatauti likusiose šešiose karalystėse, bet šiam nedoram tikslui taip pat reikia tų pačių neįkainojamų rubinų. Artūras įspėja savo naujuosius draugus, kad visiškai nereikia bijoti Maltazardo ir jo spalvingų patikėtinių šutvės, nes siaubingi grasinimai nebeteks jokios prasmės. Jeigu drąsusis berniukas numatytu laiku nesugrįš į realų pasaulį su rubinais, tai namas bus nugriautas, o buldozeriai išnaikins žolynus, o kartu pasmerks mirčiai visus Minimukus.

Magiškos kelionės metu Artūras patirs begalybę pavojingų nuotykių, susigrums su grėsmingais priešais, kovos su kraugeriškais moskitais, patirs pirmąją meilę ir taps tikru didvyriu.

80 mln. JAV dolerių kainavęs filmas garantuoja pribloškiančiai efektingą kompiuterinę animaciją, gausybę gerai pažįstamų įžymybių balsų, sarkastiškų dialogų porciją ir užburiančio įdomumo pasaką, kuri nuo pat pirmųjų minučių patrauks visų vaikų dėmesį ir jų tėveliams suteiks unikalią galimybę bent 100 minučių sugrįžti į nerūpestingąją vaikystę.

Režisierius: Luc Besson

Scenarijaus autorius: Luc Besson, Céline Garcia

Įgarsino: Freddie Highmore, Mia Farrow, Madonna, David Bowie, Snoop Dogg