Da Vinčio kodas
Da Vinci Code (2006)
Žanras: Mistinė drama - trileris
Sukurta: Columbia Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-05-19
Trukmė: 2h 32 min
Cenzas: zzz_N/A



Juosta yra pastatyta pagal to pačio pavadinimo skandalingąjį Dano Browno romaną, kuris yra laikomas skaitomiausia knyga po Biblijos !



Harvardo universiteto profesorius Robertas Lengdonas (akt. Tomas Hanksas) atvyksta į Paryžių, kur planuoja susitikti su Luvro muziejaus kuratoriumi Žaku Sonjeru. Tačiau naktį viešbutyje netikėtai apsilankę Prancūzijos policijos atstovai informuoja apie prieš kelias valandas įvykdytą kraupią Žako žmogžudystę !

Prieš pat mirtį buvęs Siono vienuolyno bendruomenės narys krauju užrašo keletą šifruotų užuominų, kurių policijos pareigūnai nesupranta. Į Luvrą iškviestas pasimetęs religinės simbologijos tyrinėtojas Robertas net neįtaria, kad yra laikomas pagrindiniu įtariamuoju.

Netrukus nusikaltimo vietoje pasirodo ir ryžtinga moteris - Prancūzijos vyriausybei dirbanti kriptologė Sofi Nevė (akt. Audrey Tautou), Žako Sonjero anūkė. Senelis nuo mažumės mokino merginą spręsti sudėtingus ir komplikuotus galvosūkius, todėl vos tik sužinojusi apie skausmingą netektį ir paslaptingus senelio kodus, Sofi pasirodo nusikaltimo vietoje.

Tokia įvykių eiga akivaidžiai nepatinka Žako Sonjero nužudymą tiriančiam centrinės nepriklausomos policijos direkcijos kapitonui Bezu Fasui (akt. Jeanas Reno). Savaip išnagrinėjęs senio paliktas užuominas jis visiškai neabejoja, kad būtent Robertas Lengdonas yra tas paslaptingas muziejaus kuratoriaus žudikas.

Buliumi pravardžiuojamas ambicingas pareigūnas paskelbia pagrindinio įtariamojo amerikiečių profesoriaus ir jam talkinančios Sofi Nevė persekiojimo operaciją, nes yra tvirtai įsitikinęs, kad pralaimėjimas šioje byloje prilygs jo karjeros pabaigai.

Robertas Lengdonas ir Sofi Nevė stengiasi kuo greičiau iššifruoti visus kodus ir simbolius, kurie yra sumaniai paslėpti dailininko Leonardo da Vinčio nutrapytuose paveiksluose. Atsidūrę aklavietėje tyrėjai pasibeldžia į Paryžiaus užmiestyje gyvenančio gero Roberto draugo sero Li Tibingo (akt. seras Ianas McKellenas) dvarą. Šis žmogus apie Siono vienuolyną ir Šventąjį Gralį žino daugiau už bet ką kitą pasaulyje, nes tai yra viso jo gyvenimo aistra.

Tačiau simbolių aiškinimąsi apsunkina žinojimas, kad senelio Žako žudikas – profesionalus savo amato meistras – vis dar laisvėje. Profesoriaus ir kriptologės pėdomis nepailsdamas seka vaiduokliškai blyškios odos ir plonyčių baltų plaukų vienuolis albinosas Silas (akt. Paulas Bettany) - ispanų vyskupo Aringarozos (akt. Alfredas Molina) patikėtinis.

Šis įtakingas ispanų dvasininkas nesustos ir nenurims, kol nebus sunaikinti absoliučiai visi įkalčiai, galintys į viešumą iškelti didžiausią paslaptį žmonijos istorijoje ir sugriauti daugiau nei 2 tūkst. metų galiojančią Romos Katalikų Bažnyčios platinamą tikėjimo dogmą...

Kupinoje mįslių, užuominų ir paslapčių istorijoje „Da Vinčio kodas“ yra nagrinėjama intriguojanti konspiracijos teorija, kad Jėzus Kristus buvo vedęs Mariją Magdalietę ir netgi susilaukė kartu su ja dukrelės Saros, o nuo to laiko Katalikų bažnyčia nusprendė nuslėpti šią paslaptį…



Labiausiai laukiamas ir daugiausiai skandalų sukėlęs 2006-ųjų metų filmas

„Da Vinčio kodas“ kinuose nuo gegužės 19 dienos

Režisierius: Ron Howard

Scenarijaus autorius: Dan Brown, Akiva Goldsman

Vaidina: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Alfred Molina