N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Laisvė ugnyje: Ukrainos kova už laisvę
Freedom on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (2022)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Ukraina
Platintojas: JAV ambasada
Kino teatruose nuo: 2023-02-25
Trukmė: 1h 54 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Vasario 25 dieną 19 val. Vilniuje ir vasario 27 dieną 18 val. Klaipėdoje įvyks specialūs nemokami kino seansai, kuriuose dalyvaus filmo režisierius Evgeny Afineevsky.

Nemokami bilietai dalinami FORUM CINEMAS kino teatrų kasose.

Dokumentinė juosta „Laisvė ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“ pasakoja apie Rusijos vykdomą agresiją prieš Ukrainą ir ragina į invazijos sukeltą humanitarinę krizę pažvelgti ukrainiečių žurnalistų, karių, gydytojų, menininkų, savanorių, dvasininkų, vaikų ir motinų akimis.

Sukrečiantys vaizdai, kuriuos visas pasaulis sekė žiniasklaidoje nuo pat praėjusių metų vasario 24-osios, ir išskirtiniai interviu su žmonėmis, paliestais besitęsiančio karo, „Laisvė ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“ atskleidžia Ukrainos vienybės dvasią net ir tamsiausiomis šalies valandomis bei meta iššūkį tarptautinei bendruomenei kartu pasipriešinti tironijai.

„Išleisdamas filmą dabar, tikiuosi suteikti aiškumo žiūrovams, sutrikusiems dėl tyčinės dezinformacijos kampanijos apie dabartinius įvykius Ukrainoje“, – dalinasi J. Afinejevskis. Režisieriaus teigimu, vienas pagrindinių jo tikslų buvo išsamiai nupasakoti kasdienius sunkumus, susijusius su informacijos perdavimu tiesiai iš priešakinių fronto linijų. Filmas, kurio viena pagrindinių veikėjų žurnalistė Natalija Nagorna, “yra skirtas pasakotojams, kurie rizikuoja savo gyvybėmis, kad suteiktų balsus bebalsiams“.

Siekdamas perteikti kuo išsamesnį paveikslą, Afinejevskis filmą suskirstė į asmeninius ukrainiečių, kurių gyvenimas kardinaliai pasikeitė nuo 2014 m., liudijimus. „Norėjau parodyti, kaip karas veikia žmones įvairiose šalies dalyse“. Tačiau didžiausias režisieriaus siekis, kad filmas pažadintų pasaulį ir kviestų jį veikti. Afinejevskis tikisi, kad Ukraina ir jos sąjungininkai ir toliau kovos kartu prieš galimas grėsmes žodžio laisvei ir saviraiškai, žmogaus teisėms, laisvei bei demokratijai.

Filmas „Laisvė ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“, kurio įžangą įgarsino „Oskaro“ laureatė Helen Mirren, jau pelnė apdovanojimus Hamptonų tarptautiniame, Savanos, Mill Valley ir Bragacine kino festivaliuose, sulaukė „Kineo“ apdovanojimo bei nominacijos Stokholmo kino festivalyje.

Amžiaus cenzas: N-16

Filmas rodomas ukrainiečių ir rusų kalbomis su lietuviškais ir angliškais subtitrais.