N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Banginis
The Whale (2023)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Režisierius: Darren Aronofsky
Kino teatruose nuo: 2023-02-24
Trukmė: 1h 57 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Atsiskyrėlis, liguistai nutukęs anglų kalbos mokytojas Čarlis (akt. Brandon Fraser) nuotoliniu būdu dėsto rašymo kursus. Nedrįsdamas pasirodyti savo studentams, jis nuolat laiko išjungęs kompiuterio kamerą.

Čarliu rūpinasi slaugytoja ir vienintelė jo draugė Liza (akt. Hong Chau), kuri pastoviai ragina jį apsilankyti ligoninėje, dėl jam gresiančio širdies nepakankamumo, tačiau mokytojas nuolat atsisako, nes neturi reikiamo sveikatos draudimo.

Čarlį taip pat reguliariai aplanko Naujojo gyvenimo bažnyčios misionierius Tomas (akt. Ty Simpkins), kuris bando jį atvesti į tikėjimą, bet Čarliui labiau rūpi kaip atkurti nutrūkusį ryšį su savo paaugle dukra Ele (akt. Sadie Sink).

Čarlis pasiūlo dukrai visus savo banko sąskaitoje esančius pinigus, kad jie kartu praleistų laiką be motinos žinios. Elė sutinka, bet tik su sąlyga, jei tėvas padės jai perrašyti rašinį. Čarlis sutinka, nes visgi tai jam paskutinė galimybė išpirkti savo kaltes – jis turi žinoti, kad bent vieną dalyką savo gyvenime padarė teisingai.

Dramos „Banginis“ pasaulinė premjera įvyko 79-ajame tarptautiniame Venecijos kino festivalyje, kur sulaukė šešių minučių trukmės atsistojusios salės ovacijų. Kritikų pasirinkimo apdovanojimuose aktorius Brendan Fraser už Čarlio vaidmenį pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą.

„Šis filmas, drama „Banginis“, yra apie meilę. Apie šviesos radimą tamsioje vietoje.“ – sakė B. Fraser savo padėkos kalboje. „Jei jūs – kaip tas vaikinas Čarlis, kurį vaidinau šiame filme – visais įmanomais būdais kovojate su nutukimu arba tiesiog kartais jaučiatės tarsi tamsioje jūroje, noriu, kad žinotumėte, jog jei turėsite jėgų tiesiog atsistoti ant kojų ir eiti į šviesą, nutiks gerų dalykų.“

Aktorius už pagrindinį vaidmenį dramoje „Banginis“ taip pat yra pirmąkart nominuotas „Oskarui“. Brendan Fraser išgarsėjo suvaidinęs 1997-ųjų metų veiksmo komedijoje „Džiunglių karalius“, o vėliau 1999-2008 m. veiksmo trilogijoje „Mumija“.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Amžiaus cenzas: N-16

Režisavo: Darren Aronofsky („Rekviem svajonei“, „Pi gyvenimas“, „Juodoji gulbė“)

Vaidina: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins, Samantha Morton