N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją
Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją (2021)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Lietuva, Ukraina
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Režisierius: Sergey Loznitsa
Kino teatruose nuo: 2022-01-13
Trukmė: 4h 09 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Sausio – 13 ąją dieną minėsime 31-ąsias tragiškų įvykių sukakties metines. Prisimenant svarbius Lietuvai įvykius, kino teatruose išvysime pasauliniuose kino festivaliuose pripažintą, tarptautiniame kino festivalyje IDFA pagrindiniu festivalio prizu apdovanotą, išskirtinį vieno didžiausių mūsų laikų kino kūrėjų, ukrainiečių režisieriaus, istorijos metraštininko Sergejaus Loznicos dokumentinį filmą „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

Kviečiame mokinius ir mokytojus į pamoką kine su filmu „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“. Daugiau informacijos rasite čia >>>

Tai filmas apie unikalų lietuvių tautos istorijos momentą, kuris visiems laikams liks įamžintas kino istorijoje. Tai laisvės pamoka visam pasauliui. „Jis svarbus kaip priminimas, kad drąsa yra svarbiausias ginklas net mažos tautos rankose, pajėgus sugriauti blogio imperiją“, – sako režisierius S. Loznica.

1990 m. profesorius, muzikos istorikas, filosofas ir charizmatiškasis politinis lyderis Vytautas Landsbergis išvedė savo šalį iš Sovietų Sąjungos sudėties ir privertė Michailą Gorbačiovą pripažinti jos suverenumą. Dabar, prabėgus daugiau nei 30 metų po SSRS griūties, vienas iš nepriklausomybės judėjimo pradininkų grįžta mintimis į dramatiškus 1988–1991 m. įvykius ir žingsnis po žingsnio visam pasauliui primena apie drąsias lietuvių kovas už laisvę, apie nepaprastą žmonių pasiaukojimą, patriotines dainas, garsiai skambėjusias miestų aikštėse ir tas beprotiškas bemieges naktis, kada stovėdami petys į petį prieš karinę techniką gynėme savo Lietuvą. Visa tai – gyva istorijos pamoka dabarties ir ateitiems kartoms, perduodama asmenybės, kuri tuo metu buvo karščiausių įvykių epicentre.

,,Man buvo įdomu, ką Vakarų pasaulis žino apie mūsų įvykius. Šio filmo dėka sužinos tikrai daugiau. Man tai svarbu, nes tai mano gyvenimo dalis, mano tautos gyvenimas, bendras likimas,“ – sako V. Landsbergis.

Filme Lietuvos istoriją nuo pirmų Sąjūdžio mitingų iki paskutinio Rusijos kario išvedimo 1993-iaisiais padeda atskleisti ne tik V. Landsbergio pasakojimas, bet ir iki šiol nematyti archyviniai kadrai.

Filmo gamybą finansavo: Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Current Time TV, Prahos pilietinė visuomenė, AB Linas Agro Group.

Filmas lietuvių arba rusų kalba ir su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Sergejus Loznica

Scenarijaus autorius: Vytautas V. Landsbergis, Sergejus Loznica

Gamintojas: Studio Uljana Kim, Atoms & Void, Current Time TV

Koprodiuseriai: Sergejus Loznica, Maria Choustova

Prodiuserė: Uljana Kim

DĖMESIO! Respiratorių arba medicininių kaukių dėvėjimas kino salėse yra PRIVALOMAS (nuo 6 m. amžiaus) viso seanso seanso metu, išskyrus žiūrovams kino salėje valgymo ir (ar) gėrimo metu.