N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'21: Hamletas
Opera'21: Hamlet (2022)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas Lithuania OÜ Lietuvos filialas
Kino teatruose nuo: 2022-06-04
Trukmė: 3h 34 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Hamletas (Hamlet) – Bretas Dynas (Brett Dean)

Tragiška Danijos princo Hamleto istorija turbūt yra viena geriausiai žinomų pasaulio literatūroje. Netrukus po mylimo tėvo mirties Hamletui pasirodo karaliaus šmėkla ir atskleidžia, kad jis buvo nunuodytas jo paties brolio Klaudijaus, dabar užėmusio sostą ir žmonos Gertrūdos, vos po kelių savaičių gedulo ištekėjusios už Klaudijaus. Davęs tėvo šmėklai pažadą atkeršyti, Hamletas vis tik dvejoja ir nusprendžia kol kas apsimesti išprotėjusiu. Tai sukelia didžiules kančias Hamletą įsimylėjusiai Ofelijai, o Klaudijui ir Gertrūdai – įtarimą, kad Hamletas galbūt kažką žino apie karaliaus nužudymą. Keliaujančių aktorių trupės pagalba Hamletas atkuria savo tėvo nužudymo aplinkybes ir neišlaikęs Klaudijus prisipažįsta. Gertrūda, bandydama užglaistyti situaciją, pasiūlo Hamletui vesti Ofeliją, tačiau princas griežtai atsisako. Nepakėlusi mylimojo atstūmimo, Ofelija išprotėja ir, puolusi į upę, nusiskandina. Ofelijos brolis iškviečia Hamletą į dvikovą ir jį sužeidžia nuodais ištepta špaga. Silpstant jėgoms, Hamletas sugeba atkeršyti už tėvo mirtį – nužudo Klaudijų – ir miršta, apkabinęs atšalusį mylimosios kūną.

Šekspyro kūryba įkvėpė daugybę operų kūrėjų – žymiai daugiau nei bet kurio kito literato kūriniai. Pagrindinis šios, australų kompozitoriaus Breto Dyno sukurtos, operos išskirtinumas – kad joje naudojama tik maždaug penktadalis originalaus Šekspyro pjesės teksto. Be naujo libreto, šiuolaikiška „Hamleto“ interpretacija siūlo ir skirtingą, netradicinį požiūrį bent keliais svarbiais istorijos momentais.

Dirigentas: Nicholas Carter; Atlikėjai: Allan Clayton, Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Rod Gilfry, David Butt Philip, Jacques Imbrailo.

Trukmė: 3 valandos 34 minutės (1 pertrauka)