N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Sporto kino festivalis 2021: Merginos nemoka lėkti per bangas
Girls Can't Surf (2020)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Australija, Jungtinė Karalystė
Platintojas: Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Kino teatruose nuo: 2021-12-02
Trukmė: 1h 48 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Absoliučiai niekas negali sutrukdyti pasigauti galingiausią savo bangą. Niujorko Traibekos ir Sidnėjaus kino festivalių iškeltas ant bangos kūrinys detaliai tiria kontraversiškiausias ir paradoksaliausias banglenčių sporto istorines subtilybes. XX a. aštuntojo dešimtmečio pabaigoje banglenčių sportas audringai įplaukė į populiarumą ir masiškesnį finansavimą. Tačiau tarp bangų ilgai pasiklysdavo taika, meilė ir empatijos jausmas. Banglenčių sporto varžybose dominavo vyriškas egoizmas ir fanatizmas. Tuomet moterys banglentininkės gaudavo dešimteriopai mažesnius piniginius prizus, o sportininkės sulaukdavo raginimų stotis ant lentos dėvint nepraktiškus seksualius bikinius. Maža to moterų varžybas organizuodavo tik tada, kai banglentininkai vyrai išeidavo pietauti.

Nepaisydamos nelygių teisių banglentininkės iš Australijos, JAV, Pietų Afrikos nepabūgdavo iššūkių vyrams sportininkams, rėmėjams, žurnalistams, komentatoriams ir organizatoriams. Jos ne tik siekė stebinančių rezultatų, bet aršiai kovojo prieš homofobiją, išdidumą, seksizmą. Tikromis istorijomis išdailintas filmas dedikuojamas pašėlusiai maištingoms banglenčių sporto žvaigždėms, o tarp jų Jodie Cooper, Frieda Zamba, Wendy Botha. Sensacingi archyviniai kadrai ir atviros interviu išpažintys nutvieskia ne pačią žavingiausią banglenčių sporto pusę, kai pažangiausi atletai tyčiojosi, įžeidinėdavo ir žemino gal net geriau pasiruošusias moteris.

Pripažintas ir apdovanotas australų režisierius dinamiškai, įspūdingai ir ironiškai rekonstruoja nostalgišką atmosferą, tvyrojusią XX a. pabaigoje milžiniškas bangas ir nepalankias tradicijas laužančiuose paplūdimiuose.

Sporto šaka: Banglentės

Režisierius: Christopher Nelius

Kalba: anglų

Subtitrai: lietuvių