N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
P. Cardin. Mados legenda
House of Cardin (2021)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: JAV, Prancūzija
Platintojas: Best Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2021-10-29
Trukmė: 1h 35 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Atviras ir gilus pasakojimas apie vieną garsiausių dizainerių mados istorijoje.

Turbūt sunku būtų surasti bent minimaliai mada besidomintį žmogų, nežinantį Pierre‘o Cardin‘o vardo. Prieš pat Naujuosius – pernai gruodžio 29 d. – miręs 98-erių metų dizaineris buvo viena didžiausių visų laikų legendų, pakeitusių žmonių supratimą apie madą.

Pietro Cardin‘as gimė 1922 m. nedideliame kaimelyje netoli Venecijos. Jau po dvejų metų, baimindamiesi stiprėjančio fašizmo, jo tėvai persikėlė gyventi į Prancūziją. Būsimojo dizainerio tėvas svajojo, kad sūnus taps architektu, tačiau jaunasis P. Cardin‘as kur kas labiau domėjosi ne pastatais, o rūbais. Anksti supratęs savo pašaukimą, vaikinas kryptingai siekė savo tikslo. 1945 m., būdamas 23-ejų, būsimasis dizaineris išvyko į Paryžių ir įsidarbino „Paquin“ mados namuose. Jau po dvejų metų talentingas jaunuolis buvo paskirtas „Christian Dior“ siuvimo ateljė Paryžiuje vadovu; o dar po trejų, 1950-aisiais (būdamas 28-erių), įkūrė savo vardo mados namus.

Svaiginanti 70 metų trukusi P. Cardin‘o karjera buvo pažymėta svaiginančiais ir kvapą gniaužiančiais dizainerio pasiekimais, laimėjimais bei šlovės akimirkomis. Jis buvo pirmasis iš Vakarų dizainerių, apsilankęs Japonijoje, Indijoje, Rusijoje bei surengęs savo mados šou ant Didžiosios kinų sienos. 1959-aisiais jis buvo pašalintas iš Prancūzijos aukštosios mados (haute-couture) federacijos už tai, kad, jausdamas visuomenės poreikį, savo mados namuose įkūrė „prêt-à-porter“ rūbų padalinį. Dabar toks mados namų verslo modelis nieko nestebina, tačiau prieš 60 metų tai buvo šokiruojanti naujovė.

„Prêt-à-porter“ rūbai buvo toli gražu ne vienintelė naujovė, kurią išmėgino ir įtvirtino P. Cardin‘as. Plačiosioms masėms prieinami dizainerių vardo kvepalai, kaklaraiščiai ir saulės akiniai; automobilių interjerai ir netgi NASA astronautų kostiumai – visa tai ir dar daugiau buvo pažymėti grakščiu ir puikiai atpažįstamu P. Cardin‘o parašu.

Dokumentinė juosta siūlo išskirtinį įdėmų žvilgsnį į mados pasaulio legendą. Filme, pasakojančiame kvapą gniaužiančią P. Cardin‘o gyvenimo ir darbų istoriją – išskirtinis interviu su pačiu dizaineriu bei daugybė jo kolegų, aktorių, modelių ir kitų žinomų žmonių pasakojimų apie vieną garsiausių mados pasaulio ikonų.

„P. Cardin. Mados legenda“ premjera Lietuvoje – spalio 29 dieną.

Filmas prancūzų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: P. David Ebersole, Todd Hughes. Vaidina: Pierre Cardin, Jean-Paul Gaultie, rPhilippe Starck ir kt.

DĖMESIO! Kino magija kviečiame mėgautis TIK su GALIMYBIŲ PASU (vaikams iki 16 metų GALIMYBIŲ PASAS nereikalingas. Turėti asmens amžių įrodantį dokumentą). Medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas uždarose patalpose yra PRIVALOMAS, išskyrus žiūrovams kino salėje valgymo ir (ar) gėrimo metu.