N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Žanas Polis Gotjė. Sapnas, vizija, šou
Jean Paul Gaultier: Freak and Chic (2019)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Prancūzija
Platintojas: Best Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2020-06-26
Trukmė: 1h 36 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Paryžietis Jean‘as-Paul‘is Gaultier yra vienas skandalingiausių mūsų laikų mados dizainerių pasaulyje. Dažnai „enfant terrible“ tituluojamas menininkas visuomet buvo maištingas, ekstravagantiškas, šokiruojantis ir nevengiantis konfrontacijų. Tačiau šiame filme pasakojama istorija yra apie išskirtinį įvykį, kuriuo dizaineris pranoko pats save.

Dar būdamas paauglys, J.-P. Gaultier susižavėjo kabareto namais „Folies Bergère“. Devintoje (Operos) Paryžiaus apskrityje iškilęs pastatas pirmąkart duris atvėrė 1869 m., kaip operos teatras. Tačiau gana greitai rimtesnį teatro repertuarą pakeitė lengvesnės operetės, populiariosios muzikos vakarai ir gimnastų pasirodymai. Vienas garsiausių pasirodymų ne vien „Folies Bergère“ istorijoje, bet apskritai pasaulio popkultūroje įvyko 1926-aisiais, kuomet juodaodė dainininkė ir šokėja Josephine Baker prieš publiką pasirodė vien su iš bananų pagamintu sijonu. Užuomina į šį pasirodymą, beje, šmėkšteli ir filme rodomame J.-P. Gaultier šou „Freak and Chic“.

Pagrindine šio išskirtinio renginio siužetine linija dizaineris pasirinko savo paties gyvenimo istoriją. 40 metų trunkančios karjeros retrospektyvoje sutilpo viskas: mada, kinas, šokis, teatras ir ekstravagancija. Prieš žiūrovų akis prabėga sunki būsimojo dizainerio paauglystė, patyčios mokykloje ir skausmingos seksualinės tapatybės paieškos. Tarsi kaleidoskope, scenoje šmėkščioja pirmieji dizainerio žingsniai mados pasaulyje, nuolatinė iššūkių paieška, drąsūs sprendimai, skaudžios netektys ir didžiausi šlovės momentai. Prieš apstulbintų žiūrovų akis vėl sumirga garsieji „Penktojo elemento“ kostiumai, dar garsesnis 1990-aisiais Madonos dėvėtas korsetas su styrančiomis krūtimis, pliušiniais meškučiais aptaisyti raumeningi šokėjai, sadomazochistiniams žaidimams pritaikyti apdarai ir daugybė kitų, su niekuo nesupainiojamų dizainerio darbų.

Dabar šį žadą atimantį pasirodymą galite pamatyti ir jūs.

Filmas bus rodomas prancūzų kalba ir su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Yann L'Hénoret.

Vaidina: Jean-Paul Gaultier, Tonie Marshall, Gilles Blanchard ir kt.