N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Valstybinės laidotuvės
State Funeral (2019)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Lietuva, Ukraina, Nyderlandai
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Režisierius: Sergey Loznitsa
Kino teatruose nuo: 2019-11-22
Trukmė: 2h 15 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Unikali dokumentinė juosta „Valstybinės laidotuvės“ – riba tarp gedulo ir beprotybės

Praėjus 66 metams po Josifo Stalino mirties, garsus ukrainiečių režisierius – Sergejus Loznica, savo naujausiam filmui kruopščiai atrinko dar nematytus, unikalius kadrus iš diktatoriaus laidotuvių. Lapkričio 22 dieną kino juostoje „Valstybinės laidotuvės“ išvysime grandiozinį, bauginantį ir groteskišką, trijų dienų trukmės laidotuvių spektaklį, kuriame atskleidžiamas protu nesuvokiamas asmens kulto garbinimas.

„Nesuvokiamas dalykas, bet šiandien, praėjus 66 metams po Stalino mirties, tūkstančiai žmonių jo mirties dieną lanko kapą, neša gėles, gedi. Tikiu, kad mano, kino režisieriaus, pareiga yra išnaudoti dokumentinio vaizdo įtaigą, kreiptis į savo amžininkus ir siekti tiesos“, - teigia S. Loznica.

Apie plieninio diktatoriaus – Josifo Stalino mirtį pasaulis sužinojo 1953 metų kovo 6 dienos rytą. Tragiška mirties šmėkla nuvilnijo per visą tuometinę sovietinę visuomenę, palietė kiekvieną nuo aukščiausių iki žemiausių jos sluoksnių. Atrodytų pasaulis trumpam nustojo suktis ir sustingo. Milijonų žmonių akyse tvenkėsi ašaros, o pavargusiuose jų veiduose tvyrojo liūdesys.

Šoko būsena, kurią sukėlė radijo pranešimai išvarė milijonus žmonių iš proto ir iššaukė masinę isteriją. Mirė „žmonijos laimės šaltinis“, „vadas ir mokytojas“ – žmogus, kurio „didieji“ darbai išliks atminty per amžių amžius... Niekas tada nežinojo statistikos kraupumo, tik jautė plieninę „tėvo“ ranką ant savo pečių... Didžiojo tautos „genijaus“ įsakymu 27 milijonai žmonių buvo nužudyti, kankinami lageriuose, kariami, palikti pūti kalėjimuose, mirė badu už ne vietoj ir ne laiku pasakytą žodį. „Tautų tėvas“ niekada viešai nerodė savo tikrojo veido... Genealus psichopatas sugebėjo sukurti krauju pažymėtą įvairiasluoksnę armiją, fanatiškai jam paklūstančią, net po jo mirties...

Milijoninė minia, lipdama vieni kitiems per galvas, traiškydama silpnuosius, palikdama juos mirti užplūdo gatves, trokšdama nors akies krašteliu pamatyti savo „skaistųjį švyturį“, dėka kurio ji gyveno ir jam aukojosi ...

Tris ilgas paras trukęs, puikiai surežisuotas stalinistinės imperijos siaubo reginys, tapo visuotine absurdo meditacija apie kurią būtina papasakoti.

Filmo gamybą parėmė „Lietuvos kino centras“.

Filmas rusų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Sergejus Loznica („Donbasas“, „Nuolankioji“, „Maidanas“)