N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
DELFI premjera: Pagonių žiedas
DELFI premiere: Pagan King, The (2018)
Žanras: Nuotykių, istorinis nuotykių filmas , istorinis
Sukurta: Latvija
Platintojas: Best Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2018-05-09
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

DELFI premjeroje – istorinė legenda PAGONIŲ ŽIEDAS

Penkerius metus kurtas, bene brangiausias filmas Latvijos kino istorijoje apie XIII amžiuje vykusias nuožmias žiemgalių, žiemaičių, lietuvių ir prūsų kovas su kryžiuočiais – Aigarso Graubos režisuotas PAGONIŲ ŽIEDAS – į Lietuvos kino teatrus atkeliauja su DELFI premjera: pamatykite filmą pirmieji gegužės 9 d. visuose kino centruose „Forum Cinemas“!

„Pagonių žiedas“ pasakoja žiemgalių kunigaikščio Nameisio iškilimo istoriją. 1279-1281 metais jis vadovavo didžiajam žiemgalių sukilimui, kuris prasidėjo po to, kai Livonijos ordinas 1279-ųjų pradžioje pralaimėjo lietuviams Ašeradės mūšyje. Nameisis pripažino Lietuvos didžiojo kunigaikščio Traidenio valdžią ir jam siuntė į nelaisvę paimtus Livonijos ordino riterius. Eiliuotoje Livonijos kronikoje ir kituose šaltiniuose Nameisis yra vadinamas Žiemgalių karaliumi. Kai magistro Konrado Foichtvangeno vadovaujamas Livonijos ordinas nuslopino žiemgalių sukilimą Nameisis pasitraukė į Lietuvą. 1281 m. jis vadovavo dideliam lietuvių kariuomenės žygiui į Prūsiją prieš kryžiuočius.

Filme „Pagonių žiedas“ pasakojama tik dalis didingos žiemgalių kunigaikščio Nameisio istorijos. Ir jokiais būdais negalima jos priimti kaip istorinio fakto. Kaip sakė Latvijos kino kritikė Dita Rietuma, „Pagonių žiedo“ negalima vadinti istorine drama, tai – istorinė legenda, t.y. istorinių įvykių interpretacija pasitelkiant kino meno kalbą. Konsutuodamasis su istorikais filmui scenarijų parašė ir filmą režisavo Aigars Grauba, jam talkino britų rašytojas ir scenarijų autorius Max Kinnings.

Kadangi filme glaudžiai persipina Latvijos ir Lietuvos istoriniai faktai, kurdami „Pagonių žiedą“ latvių kimematografai į pagalbą pasikvietė kolegas iš Lietuvos. Vieną pagrindinių vaidmenų filme sukūrė su „Sangailės vasara“ išgarsėjusi lietuvių aktorė Aistė Diržiūtė.

„Pagonių žiedo“ sukūrimui buvo surinktas 2 mln. eurų biudžetas, pusę jo skyrė Latvijos nacionalinis kino centras ir Latvijos parlamentas. Filmas jau atsipirko su kaupu vien tik Latvijoje, dabar jis iškeliauja į kino ekranus visoje Europoje, pristatydamas kovingą žiemgalių, žemaičių ir lietuvių dvasią.

Į Lietuvos kino teatrus „Pagonių žiedas“ atkeliaus gegužės 9 d. su DELFI premjera.

Pasinaudokite proga istorinę legendą pamatyti pirmieji! Iškilminga raudonojo kilimo DELFI premjera, kurioje dalyvaus „Pagonių žiedo“ kūrėjai, vyks gegužės 9 d. 19.00 val. Vilniaus kino centre „Forum Cinemas Vingis“. Tą pačią gegužės 9-ąją premjeriniai seansai vyks ir kituose „Forum Cinemas“ kino centruose Vilniyje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, visi seansai – 18.30 val.

Filmas rodomas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Vaidina: Aistė Diržiūtė („Tarp pilkų debesų“, „Sangailės vasara“, „Karalių pamaina“), Edvin Endre („Erelis Edis“, „Vikingai“), James Bloor („Dunkirkas“, „Meilės laiškai“), Ivo Martinsons ir kiti.