N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Metų pilietis
Kraftidioten (2014)
Žanras: Komedija, veiksmo, kriminalinis
Sukurta: Norvegija
Platintojas: Kino aljansas, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2015-01-30
Trukmė: 1h 55 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Metų pilietis Nilsas Dickmanas valo tonomis sniego užgultus kalnų kelius. Metų pilietis Nilsas Dickmanas yra pavyzdingas vyras ir tėvas, bet tik iki tol, kol kažkas nužudo jo vienturtį sūnų. Dabar metų pilietis Nilsas Dickmanas atkeršys, net jei reikės tai padaryti plikomis rankomis. Vesdamas iš proto arogantišką norvegų mafijos vadą Grafą ir serbų mafijos galvą Tėvelį jis įsivelia į karą ne pagal savo jėgas. Tačiau Nilsas turi pranašumą: neįmanoma atspėti plano žmogaus, kuris jokio plano neturi.



„Ilgą laiką norėjau sukurti istoriją apie kerštą, nes jis – primityvus, bet žavingai žmogiškas. Kai buvau mažas, troškau keršto tiems, kurie mane skriaudė, žemino, išdavė. Maniau, kad iš keršto išaugs teisingumas, įsivaizdavau, kad atsilyginus viskas grįš į savas vietas, o pažemintas priešininkas supras, ką padarė. Bet visi žinome, kad taip nebūna. Vietoj teisingumo gauni tik saldų keršto jausmą ir smurto protrūkį. Bet net jeigu teisybės nėra, kodėl negali būti linksma?“ – sako režisierius Hansas Petteris Molandas.

Festivaliai. Berlyno kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje; pristatytas Europos kino apdovanojimams.

Hansas Petteris Molandas (gimė 1955 m. Osle) studijavo kiną Emersono koledže Bostone. Jau daugiau kaip 20 metų dirba režisieriumi, kuria reklamas ir filmus. 1993-iaisiais pristatė debiutinį ilgametražį filmą apie Antrąjį pasaulinį karą „Paskutinis leitenantas“. H. P. Molando filmas „Nulis laipsnių“ (1995) laimėjo daugybę apdovanojimų. Tarptautinės sėkmės sulaukė juostos „Aberdynas“ (2000), „Gražioji šalis“ (2004) ir „Savaip sąžiningai žmogus“ (2010) – visi šie filmai buvo pristatyti „Scanoramoje“. 2012-aisiais režisierius pristatė savo pirmąjį dokumentinį darbą „Kai sprogsta burbulai“.



Režisierius: Hans Petter Moland

Vaidina: Stellan Skarsgård, Bruno Ganz, Pål Sverre Hagen, Birgitte Hjort Sørensen, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro