N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Jūros gelmėse
Mar Adentro (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: Ispanija
Platintojas: Geras kinas
Kino teatruose nuo: 2005-04-04
Trukmė: 2h 05 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Režisieriaus Alejandro Amenabaro tikrais faktais paremta drama "Jūros gelmėse" (Mar Adentro) yra apie ispanų žveją ir laivo mechaniką Ramoną Sampedro (akt. Javieras Bardemas), kuris po patirtos sunkios stuburo traumos bei prikaustytas prie lovos net 29 metus kovojo už teisę mirti kilniai, oriai ir garbingai – tai kova už eutanazijos įteisinimą.

"Jūros gelmėse" – tai istorija, kurioje dramatiškai persipina prieštaringi motyvai, savo regimuosius pavidalus įgaunantys Ramono santykiuose su dviejomis moterimis: Julia (akt. Belen Rueda), teisininke, padedančia kovoje dėl jo teisių, ir Rosa (akt. Lola Duenas), vietos gyventoja, besistengiančia įtikinti, jog gyventi verta. Jo meilės dėka, šios dvi moterys yra įkvėptos nuveikti tai, ko neįsivaizdavo galinčios padaryti. Nepaisant skausmingos asmeninės dramos ir jos sąlygoto stipraus Ramono troškimo mirti, kitus jis sugebėjo išmokyti branginti gyvenimą, jausti jo vertę ir reikšmę. Pats negalėdamas pajudėti, jis vertė judėti kitus. Prislėgtas aplinkybių, neleidusių pilnavertiškai realizuoti savo lūkesčių, Ramonas tapo spalvotu sielos veidrodžiu, skleidžiančiu gyvybę kituose.

-

32-ejų metų Alejandro Amenabaro, juostos "Jūros gelmėse" režisierius, Lietuvos publikai yra puikiai pažįstamas iš ankstesnių kino teatruose rodytų šio talentingo kūrėjo darbų - psichologinės dramos "Atmerk akis" ir siaubo trilerio "Kiti" su Nicole Kidman.

Naujausias režisieriaus Alejandro Amenabaro filmas - drama "Jūros gelmėse" - puikiai įvertintas viso pasaulio kino specialistų ir žiūrovų. Drama užtikrintai dominavo 19-oje Ispanijos kino meno akademijos premijų "Goja" įteikimo ceremonijoje ir pagerino visų laikų šalies rekordą iškovodama net 14-ą statulėlių iš 15-os galimų. Šie prestižiniai prizai yra laikomi ispaniškuoju "Oscaro" ekvivalentu.

Tačiau nesenai "Kodak" teatre vykusioje "Oscaro" premijų įteikimo ceremonijoje ispanų drama "Jūros gelmėse" gavo ir tikrąjį „Oscarą“ – ji tapo nugalėtoja geriausio užsienio filmo kategorijoje. Apie šio laimėjimo reikšmę byloja ir „įveikti konkurentai“, kurių filmai taip pat nuoširdžiai neria į skaudžių ir jautrių žmogiškųjų dilemų temas. Tai vokiečių režisieriaus Oliverio Hirschbiegelio drama "Nuopuolis" apie paskutines Adolfo Hitlerio gyvenimo dienas, Pietų Afriką atstovavusi drama "Yesterday" apie AIDS susirgusią moterį, drama "Choras" (Prancūzija) apie muzikos magijos įtaką likimo nuskriaustiems berniukams ir muzikinė drama "Taip yra danguje" (Švedija) apie mažo miestelio bažnyčios chorui vadovaujantį dirigentą.