Suvokimas
Knowing (2009)
Žanras: Trileris
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2009-04-10
Trukmė: 2h 05 min
Cenzas: zzz_N/A

1958-aisiais metais norint pažymėti naujos pradinės mokyklos atidarymą mokinių paprašoma nupiešti piešinius apie tai, kaip jie įsivaizduoja ateitį. Vėliau piešiniai patalpinami į laiko kapsulę ir užkasami į žemę. Tačiau viena keistuolė mergaitė vietoj piešinio visą lapą užpildo – atrodo - beprasmiškais ir padrikais skaičiais.

Praėjus penkiasdešimčiai metų nauja moksleivių karta atidaro laiko kapsulę, o paslaptingoji keistuolės mergaitės rašliava atsiduria Kalebo (akt. Chandler Canterbury) rankose. Kalebo tėvas – profesorius Džonas Kostleris (akt. Nicholas Cage) susidomi sūnaus parnešta mįslinga žinute. Netrukus jis ima pastebėti keistus sutapimus – pritaikius šifrą skaičiai susidėlioja į logiškas sekas, kurios nurodo pastarųjų penkiasdešimties metų katastrofas, pareikalavusias daugybės žmonių aukų.

Kuo daugiau Džonas aiškinasi skaičių paslaptis, tuo labiau jis šiurpsta. Pasirodo, kad skaičiai nurodo dar tris stichines nelaimes, kurios laukia žmonijos ateityje. Beje, visai netolimoje. Viena iš numatytųjų katastrofų grasina būti siaubinga – ji paveiks visą Žemės planetą ir kiekvieną jos gyventoją.

Džonas, jausdamas pareigą įspėti žmoniją apie gresiančias nelaimes, kreipiasi į valdžią. Tačiau, deja... atsitrenkia į aklą ir kurčią sieną. Profesoriaus klausyti niekas nenori ir net nekreipia dėmesio į jo perspėjimus – kvėštelėjo mokslo vyras nuo įtampos ir tiek. Džonui nelieka nieko kito tik pačiam imtis pasaulio gelbėjimo misijos. Ar bent jau pasistengti apsaugoti artimuosius...

Džonui į pagalbą nenoriai, tačiau neturėdamos kitos išeities, ateina Diana (akt. Rose Byrne) ir Ebė Veiland (akt. Lara Robbinson) – pranašysčių autorės (dabar jau mirusios) dukra bei anūkė. Deja, iš to naudos maža. Desperatiškos Džono pastangos išgelbėti pasaulį įvelia jį į beviltiškas lenktynes su laiku, tačiau padėtis nė kiek nepagerėja. Galiausiai Džonas suvokia, kad katastrofa neišvengiama, nebent jis paaukos tai, kas brangiausia.

Filmo „Aš – robotas“ kūrėjai dovanoja dar vieną kvapą gniaužiantį specialiųjų efektų trilerį apie profesorių norėjusį išgelbėti pasaulį nuo globalinės katastrofos.

Režisierius: Alex Proyas

Prodiuseris: Jason Blumenthal, Steve Tisch

Scenarijaus autorius: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden

Muzika: Marco Beltrami

Vaidina: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury, Ben Mendelsohn