Nenurodyta
SCAN: Šiaurė dar trumpiau
SCAN: North in Shorter (2008)
Žanras: (none)
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2008-11-14
Trukmė: 1h 44 min
Cenzas: Nenurodyta

Trumpametražių filmų programa „Šiaurė dar trumpiau“



DERLIAUS METAS

Suomija

2007, 15 min.

Režisierius Sami Korjus

Scenarijaus autoriai Sami Korjus, Jussi Syrjä (pagal Rosa Liksom istoriją)

Operatorius Jussi Syrjä

Montažas Timo Linnasalo

Vaidina Kaija Pakarinen, Juuso Hirvikangas, Elias Rautiainen, Julius Leinonen, Antti Litja, Jukka Peltola

„Derliaus metas“ – tai lakoniška švelni tragikomedija apie vieną vasaros dieną Kainu ūkyje vidury Suomijos. Bežodis psichologinis ir fizinis mūšis tarp vyro ir moters tradiciniame Suomijos gamtovaizdyje, ten, kur tyla yra auksinė.

Sami Korjus – „Derliaus metas“ yra pirmasis jos profesionalus filmas.

Filmografija – 2007: „Derliaus metas“.



DOROTĖJA MIRUSIŲJŲ KARALYSTĖJE

Švedija

2006, 9 min.

Režisierė ir scenarijaus autorė Kati Mets

Animacija Mattias Gordon

Muzika Bazaaris bazar blå

Kartais žmogus netenka jėgų. Apima jausmas, kad visi jį apleido. Tačiau tada jis pajunta savo viduje vėl sužydintį gyvenimą, jei tik sugeba atsipalaiduoti.

Kati Mets gimė 1956 metais Stokholme. Studijavo dailę Karleby Suomijoje ir grafiką Stokholmo grafikos akademijoje. Šiuo metu dirba iliustratore.

Filmografija – 2006: „Dorotėja mirusiųjų karalystėje“.



EŽERAS

Suomija

2006, 7 min.

Režisierė Maarit Lalli

Scenarijaus autorė Laura Arpalahti

Operatorius Rauno Ronkainen

Montažas Harri Ylönen

Muzika Kepa Lehtinen

Vaidina Elina Knihtilä, Pamela Tola

Seserys Mailis ir Hena irstosi ežeru. Hena kažką pametė ežere, kažką jai brangaus. Mailis, kurią Hena pažadino, kad jai padėtų, jau tuoj suks valtį namo, bet tada Hena vandenyje išvysta kažką juoda...

Apdovanojimai – dalyvavo Edinburgo tarptautiniame kino festivalyje.

Maarit Lalli gimė 1964 metais Suomijoje. Ji rašo scenarijus ir režisuoja televizijos serialus Suomijos televizijoje, taip pat kuria trumpametražius filmus. 2006 metais specialiojoje nakties programoje „Šiaurės pašvaistė“ Scanorama rodė šios režisierės filmą „Kieti vyrukai“ (1999).

Filmografija – 1996: „Legio“; 1999: „Likučiai“; 1999: „Kieti vyrukai“; 2002: „Kalėjimas ir rojus“ (TV); 2006: „Gegutės lizdas“ (TV); 2006: „Ežeras“.



FONAS

Švedija

2008, 5 min.

Režisierius Jonatan Etzler

Bėgančio žmogaus kelionė užfiksuota pasitelkus animaciją ir „super8“ juostą.

Jonatanas Etzleris gimė 1988 metais Švedijoje. Kinas jį domina jau nuo ketverių metų. Pirmoje klasėje Jonatanas su draugais prodiusavo kelis filmus. Jis taip pat labai domėjosi muzika ir mokykloje grojo klarnetu (šiuo metu jis gerai groja keliais instrumentais). 2001 metais Jonatanas gavo seną kamerą ir nuo to laiko yra režisavęs keletą filmų, – kuo toliau, tuo profesionalesnių. 2003 metais dalyvavo Tarptautiniame jaunimo animacijos festivalyje Rygoje. Nuo 2006-ųjų leidžia vasaras kurdamas filmus su neįgaliais vaikais. Dabar Jonatanas studijuoja Stokholmo universitete, kuria reklamas ir mėgėjiškus filmus.

Filmografija – 2006: „Sekmadienis“, „Popieriaus lankstytojas“, „Vaikai“; 2007: „Negyva žuvis plaukia pasroviui“; 2008: „Fonas“.



GAL PAŠOKAM?

Norvegija

2007, 9 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Martin Lund

Operatorius Anders Flatland

Montažas Øyvind Garau, Martin Stoltz

Muzika Kjetil Røst Nilsen

Vaidina Tor Dybdahl , Jørn Morstad, Naiken Ostermann, Odile Blehr, Mathias Calmeyer, Jon Erling Wevling

Didžiausias Tomo noras yra pašokti su Berita – gražiausia iš visų. Atsirado galimybė – ji ten, pačiame salės kampe. Jis tik turi iki jos nueiti, pasižiūrėti į akis ir paklausti: gal pašokam?

Martinas Lundas gimė 1979 metais ir įgijo dailininko specialybę Westerdalso komunikacijos akademijoje. Jo pirmasis filmas „Namų žaidimas“ pasirodė 2004 metais ir buvo apdovanotas įvairiausiais prizas. Šiuo metu Martinas Lundas studijuoja Norvegijos kino akademijoje.

Filmografija – 2004: „Namų žaidimas“; 2007: „Gal pašokam?“.



MEILĖ IR KARAS

Švedija

2006, 14 min.

Režisierius, scenarijaus autorius, operatorius, montuotojas ir kompozitorius Fredrik Emilson

Vaidina Esa Aapro, Marie Alexis, Fredrik Hiller, Claes Janson

Slaugė Triušė sutinka patrauklų karo pilotą Meškiną. Jie iškart susižavi vienas kitu ir pradeda draugauti. Kai Meškinas jau ruošiasi pasipiršti, prasideda tarptautinis konfliktas. Pareiga šaukia Meškiną į mūšį. Už priešo linijų jo lėktuvą pašauna. Jis dar bando gelbėtis, bet jį nušauna. Meškinas miršta. Triušė liūdi. Tačiau netrukus atgauna viltį. Kambario kampe – vaikiška lovelė, kurioje jų meilės vaisius – mažiukas meškiukas su kiškio ausytėmis.

Apdovanojimai – Los Andželo kino festivalyje išrinktas geriausiu animaciniu-eksperimentiniu trumpametražiu filmu; festivalyje „Nordisk Panorama“ pelnė Šiaurės trupametražio filmo apdovanojimą.

Fredrikas Emilsonas gimė 1971 metais Švedijoje. Žinomas kaip įvairių žanrų muzikos kūrėjas. Rašė muziką ir režisavo daug filmų, kuriuose muzika susijusi su vaizdu ir pasakojimu. Jis yra vienas iš siurrealistų kolektyvo „FÜR ALLE“ įkūrėjų. Grupė sukūrė keletą televizijos filmų, radijo laidų, įrašų ir spektaklių. „Meilė ir karas“ yra pirmas režisieriaus trumpametražis filmas.

Filmografija – 2006: „Meilė ir karas“.



PROFESIJOS

Danija

2007, 18 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Lars von Trier

Operatorius Anthony Dod Mantle

Montažas Bodil Kjærhauge

Vaidina Jacques Frantz, Lars von Trier

Prancūzų kino kritikas ir verslininkas tiesiog negali patylėti per peržiūrą Kanų kino festivalyje.



SEKMADIENIS

Švedija

2006, 3 min.

Režisierius Jonatan Etzler

Trys žmonės kažkur laukia autobuso. Ateina pankė ir trijulė pradeda šokti.



SOFIJA

Danija

2006, 15 min.

Režisierė Birgitte Stærmose

Scenarijaus autoriai Dunja Gry Jensen, Birgitte Stærmose

Operatorius Anthony Dod Mantle

Montažas Anne Østerud

Muzika Jomi Massage

Vaidina Trine Dyrholm, Thomas W. Gabrielsson, Jomi Massage

Vyras ir jo nėščia žmona Sofija eina į kiną. Netikėtai Sofija paklausia savo vyro Tomaso, ar jis kada yra buvęs su prostitute? Nuo tada vakaras pasuka nenumatyta linkme.

Apdovanojimai – Drezdeno kino festivalio ARTE prizas – pripažintas geriausiu trumpametražiu filmu.

Birgitte Stærmose gimė 1963-aisiais Danijoje. Baigė magistro studijas kino ir medijų menų srityse Templio universitete, Filadelfijoje. Tarp jos ankstesnių darbų yra daugybę apdovanojimų pelnęs trumpametražis filmas „Dabar pažiūrėk į mane“ (2001) ir du dar mokykloje sukurti filmai „Skyrybos“ („Separation“) bei „Rytinis tvarkymasis“ („Morning tide“). Pastarasis buvo apdovanotas daugiau nei 10 prizų. „Mažos griūtys“ (2003) buvo rodomas visame pasaulyje ir 2003-aisiais nominuotas Europos kino apdovanojimui – UIP prizui už geriausią trumpametražį filmą.

Filmografija – 2001: „Dabar pažiūrėk į mane“; 2003: „Mažos griūtys“ (trump.); 2006: „Sofija“ (trump.), „Viliojimo principai“.



SUOMIŠKAS TANGO

Suomija

2006, 6 min.

Režisieriai Hannu Lajunen, Tomi Riionheimo

Scenarijaus autorė Hannu Lajunen

Operatorius Antti Takkunen

Montažas Ykä Järvinen, Tomi Riionheimo

Muzika Hannu Lajunen

Vaidina Kaarina Etto, Lauri Hannu, Hannu Lajunen

Šokių vakaras vietiniame bare kažkur Suomijos gilumoje. Vieniši žmonės susirenka čia pasidalyti džiaugsmu. Lankytojų nėra daug, tačiau juos visus įtraukia karšti ir aistringi tango muzikos ritmai. Suomiškas tango sunkus ir atšiaurokas. Praktiškai tai veiksmo filmas.

Apdovanojimai – antra vieta Mėlynosios jūros kino festivalyje.

Hannu Lajunenas gimė 1963 metais. Jis yra grafikos dizaineris ir kartais groja būgnais įvairiose grupėse.

Tomi Riionheimo gimė 1966 metais, studijavo žmogaus anatomiją ir fiziologiją, tačiau mokslus metė ir nebaigęs specialių mokslų ėmėsi dizainerio, animatoriaus ir prodiuserio amato.

Filmografija – 1996: „Rieku ir Raiku ieško mergų“; 2007: „Suomiškas tango“.

ŠUO

Islandija

2008, 1 min.

Režisierius, scenarijaus autorius, operatorius ir montuotojas Hermann Karlsson

Filmas apie šuns mirtį ir kaltę dėl to. Tai pasakojimas, kuriame susipina tekstas ir fantazija. „Dažniausiai mano mintys filmams gimsta iš kasdienio gyvenimo, kasdienių situacijų, bet nepaisant to man patinka pamatyti gerą filmą ar keistą animaciją“, – sako režisierius Hermannas Karlssonas.

Hermannas Karlssonas gimė 1974 metais Islandijoje. Jis baigė vizualiųjų menų mokslus Islandijos dailės akademijoje. Po to dirbo kino dizaineriu ir piešė kadruotes „Sagafilm Productions“ kompanijoje Islandijoje. Tuo pačiu metu kaip dailininkas rengė įvairias parodas. 2005 metais persikraustė į Edinburgą. Ten 2006 metais Edinburgo meno koledže gavo animacijos magistro laipsnį.

Filmografija – 2008: „Šuo“.

TOMIS

Norvegija

2007, 12 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Ole Giæver

Operatorius ir montažas John-Erling Holmenes Fredriksen

Muzika Daniel Hansen

Vaidina Anders Baasmo Christiansen, Bjørn Sundquist



Vaikščiodamas Norvegijos kalvomis Arildas netikėtai sutinka Kjelį, buvusio bendraklasio tėvą. Jie nesimatė 20 metų ir dabar jie tik dviese kalnuose. Kjelis primena Arildui nemalonius praeities įvykius.

Apdovanojimai – pelnė Europos kino apdovanojimą geriausiam trumpametražiam filmui; Tarptautiniame Tromsės kino festivalyje laimėjo Tromsės palmę.

Ole Giæveris gimė 1977 metais. 1999–2001-aisiais studijavo kiną Nordlando meno ir kino koledže. 2005 metais baigė bakalauro studijas Stokholmo universiteto Dailės, amatų ir dizaino koledže. Šiuo metu gyvena ir dirba Osle, Norvegijoje.

Filmografija – 2003: „Garantija“; 2004: „Garbingas žaidimas“; 2005: „Testas“; 2006: „Blokas B“; 2007: „Tomis“; 2008: „Praėjusios vasaros“.



VEIDRODIS

Švedija

2007, 5 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Erik Rosenlund

Tamsi, audringa naktis. Namuose sėdi maža mergaitė, viena. Bet ar tikrai?

Apdovanojimai – nominuotas Tarptautinio Kanų kino festivalio „Auksinei šakelei“ trumpametržio filmo kategorijoje.

Erikas Rosenlundas gimė 1975 metais. Kiek jis pats prisimena, jam visuomet buvo įdomu piešti ir pasakoti istorijas. Prieš tapdamas kino kūrėju, jis piešdavo komiksams iliustracijas. Netrukus jis pradėjo daugiau domėtis animacija, dvejus metus studijavo animaciją Stokholmo universiteto Dailės, amatų ir dizaino koledže.

Filmografija: 2007: „Veidrodis“.