N-18. Suaugusiems nuo 18 metų.
Geismas, įspėjimas
Lust, Caution (2007)
Žanras: Trileris / Drama
Sukurta: Focus Features
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-12-28
Trukmė: 2h 37 min
Cenzas: N-18. Suaugusiems nuo 18 metų.

Originalo kalba: kiniečių

Antrą kartą per pastaruosius trejus metus "Auksinį liūtą" Venecijos kino festivalio džiunglėse sumedžiojęs Angas Lee išdrįso atversti skaudžiausius Kinijos istorijos puslapius ir papasakoti apie svarbius 1938-1942-ųjų laikotarpio įvykius.

Jis išdėlioja jausmų, išdavysčių, šantažo ir geismo labirintą tarp Honkongo ir Šanchajaus. Graži ir geraširdė Wang (akt. Tang Wei) neteko abiejų tėvų dėl karo. Jos mama tragiškai žuvo, o tėtis - pabėgo iš gimtinės ir dingo be žinios kažkur Anglijoje. Susižavėjusi pasitikinčiu savimi aktyvistu mergina savanoriškai įstoja į pogrindinio teatro trupę. Aktoriais apsimetantys jaunuoliai tik dėl akių vaidina spektakliuose, o visą likusį laiką skirią slaptojo pasipriešinimo organizavimui. Jie seka išdavikišką veiklą vykdančius politikus, renka kompromituojančią medžiagą ir rengia pasikėsinimo planus.

Wang gauna pavojingą užduotį, kuri kardinaliai pakeis jos gyvenimą. Drovi mergina stengsis sugundyti itin aukštas pareigas užimantį Kinijos vyriausybės pareigūną Yee, užsitarnauti besąlygišką jo pasitikėjimą ir tapti jo meiluže. Tai yra tik įvadinė kraupaus plano dalis, kadangi kruopščiai užsislaptinę rezistencinės grupuotės patriotai trokšta nužudyti su japonų okupantais bendradarbiaujantį korumpuotą politiką. Jaunoji Wang neturi tiek daug patirties, kad galėtų nušauti arba nudurti žmogų, todėl jai reikės tik atvesti suviliotą auką į sutartą vietą ir duoti signalą susidorojimo pradžiai.

Ponas Yee (akt. Tony Leungas) yra įtarus ir arčiau savęs prisileidžia tik patikimus žmones. Pagal klastingą sumanymą žavioji Wang apsimeta nuolat išvykusio turtingo verslininko sutuoktine ir prisistato išgalvota pavarde Mak. Nuobodulį ir vienišumą ji mėgsta kompensuoti azartiškomis pramogomis įtariamojo išdaviko žmonos ponios Yee (akt. Joan Chen) vadovaujamame Mahjonggo salone. Neištikimasis politikas užkimba ant aistringų žvilgsnių kabliuko greičiau nei buvo galima tikėtis ir pradeda rodyti vis didesnį dėmesį gražiajai viešniai.

Tačiau judviejų santykiams nespėjus įsiliepsnoti ponas Yee perkeliamas iš Šanchajaus į Honkongą. Netikėtas posūkis apsunkina situaciją, nes drąsioji šnipė privalės sumąstyti visiškai naują strategiją, kad nesukeltų įtarimo ir nesugriautų jau trejus metus užtrukusios slaptos operacijos. Jai reikės įveikti vidines abejones, dar plačiau atverti sielą, panaudoti savo kūną, netgi prarasti nekaltybę ir įsivelti į sekso žaidimus, kuriuose atsiskleidžia nenuspėjamu charakteriu garsėjančio Yee polinkis į sadizmą.

Talentinga neribotų gabumų aktorė ryžtasi dar kartą pasiaukoti dėl bendro tikslo - visiems laikams užtildyti Kinijos vyriausybe manipuliuojantį politiką. Bet ir ji užkliūna už aukšto barjero, kai vaidinti aistrą ir meilę yra velniškai sunku. Po padažnėjusių slaptų susitikimų geismas tampa tikras ir abibusis. Wang puikiai suvokia, kad jokiais būdais negali palūžti, įspėti ja patikėjusio niekšo ir išduoti ją palaikančių rezistencinės grupuotės draugų, nes tai prilygtų savanoriškam pasirašymui po mirties bausme.

Dramatišką trilerį kaitina aistringos, karštos, ilgos ir akrobatinės erotinės scenos, nors reklaminiame klipe to beveik nesimato. Filme seksas yra ypatingai atviras, aštrus, emocionalus ir šokiruojantis, todėl pavojingai balansuoja ant ribos su pornografija. Garsusis režisierius viešai gyrė abu pagrindinius aktorius už drąsą ir pasiaukojimą, kad jie ryžosi viską daryti iš tikrųjų. Karščiausi epizodai buvo filmuojami intymioje ir privačioje aplinkoje tik su keturiais kūrybinės grupės nariais.

Vien dėl pernelyg atviros erotikos ir žiauraus smurto JAV cenzoriai apdovonojo kūrinį pačiu griežčiausiu NC-17 reitingu, kuris dažniausiai pasmerkia finansinei nesėkmei Amerikos kino teatruose. Angas Lee nesutiko koreguoti meninio sumanymo ir kartu su ištikimuoju prodiuseriu Jamesu Schamusu nusprendė priimti iššūkį. Dar didesnių problemų Taivanyje gimęs ir Amerikoje gyvenantis režisierių sulaukė, mėgindamas surengti filmo premjerą Kinijoje. Šios šalies kino komitetas kategoriškai pareikalavo iškirpti 32 minutes, kurios visiškai pakeičia tikrąjį filmo veidą. Belieka tik pasidžiaugti, kad Lietuvoje dar nėra keistais ir nesuvokiamais metodais dirbančios cenzūros, todėl mes turėsime unikalią progą pamatyti 64-ojo Venecijos kino festivalio laureatu pripažinto kontraversinio kūrinio pilnąją versiją. Būtent tokią, kokią Angas Lee įsivaizdavo ir buvo sumanęs.

Įspūdingai pasirodžiusi debiutantė Tang Wang buvo laikoma viena iš stipriausių favoričių Venecijos festivalio moteriškame legione, tačiau negavo išsvajoto prizo už geriausią vaidybą vien tik todėl, kad "Bienalės" taisyklės neleidžia premijuoti to paties filmo "Auksiniu liūtu" ir "Volpi" taure. Režisierius Angas Lee neįtikėtinai drąsią ir žavią merginą atsirinko iš 10 tūkst. kandidačių, o po to skausmingai ilgai repetavo psichologiškai sudėtingą vaidmenį. Jiems prireikė net trejų mėnesių intensyvių treniruočių ir rimtų pokalbių, kad galėtų užsitarnauti pasitikėjimą ir pradėti penkis mėnesius užtrukusius filmavimo darbus.

Milžiniška įtampa, kruvinas smurtas, intriguojantis požiūris į II-ojo pasaulinio karo istoriją, tikroviškai atkurtas laikotarpis, aukščiausios prabos emocijos ir sekso žaidimų gimnastika - visa tai ir dar daugiau rasite Venecijos kino festivalyje "Auksiniu liūtu" už geriausią filmą ir "Osella" premija už geriausią operatoriaus Rodrigo Prieto ("Babelis", "21 gramas", "Meilė - tai kalė", "Kuprotas kalnas") darbą apdovanotame erotiniame špionažiniame trileryje. Elitinis Azijos režisierius Angas Lee ("Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas", "Kuprotas kalnas", "Milžinas Halkas", "Protas ir jausmai") vėl šturmuos Lietuvos kino teatrus nuo gruodžio 28 d.



Režisierius: Ang Lee

Scenarijaus autorius: Eileen Chang, James Schamus, Hui-Ling Wang

Prodiuseriai: Ang Lee, William Kong

Vaidina: Joan Chen, Chih-ying Chu, Tony Leung Chiu Wai