N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Rytietiški pažadai
Eastern Promises (2007)
Žanras: Kriminalinis
Sukurta: Focus Features
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Kino teatruose nuo: 2008-01-04
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Toronto tarptautinio filmų festivalio aukščiausias apdovanojimas

Elitinio kanadiečio režisieriaus Davido Cronenbergo įsimintino kriminalinio trilerio centre - rusų emigrantų mafija Londone. Filmo veiksmas vyksta Londono pogrindiniame pasaulyje. Kalėdų išvakarėse gimdydama miršta labai jauna rusė. Akušerės Anos rankose lieka naujagimis ir dienoraštis, kurį ji aptinka tarp mirusios paauglės daiktų. Ana pakraupsta jos gyvenimo istorija ir pradeda asmeniškai domėtis paauglės likimu. Ji trokšta susisiekti su mirusios šeima ir pėdsakai ją atveda tiesiai į rusų mafijos židinį. Taip moteris susipažįsta su paslaptinguoju Nikolajumi, kuris jai padeda susigaudyti šioje painioje istorijoje. Ana nė neįtaria, kad jos naujasis pažįstamas - žiaurius ir nuožmus kompromisų nepripažįstantis rusų gangsteris psichopatas, priklausantis vienai rusų grupuotei Londone (Vincentas Casselis). Užsimezga dar viena šiurpinanti meilės, žudynių ir keršto grandinė. Anai beieškant atsakymų, atsiranda vis daugiau ir daugiau nežinomųjų.

Kriminalinis trileris "Rytietiški pažadai" išsiskiria brutaliu smurtu, preciziškai tiksliai sulipdyta atmosfera, neišblėstančia įtampa ir pribloškiančiu aktorių darbu. Danų kilmės aktorius Viggo Mortensenas įtaigiai suvaidino Londone viešpataujančios rusų mafijos karjeros laiptais kopiantį cinišką vairuotoją, kuris slepia didelę paslaptį. Trilogijos "Žiedų valdovas" aktoriui pavyko atskleisti sudėtingą savo personažo charakterį ir įvaldyti rusų kalbos dialektą. Senokai ekranuose matytam prancūzui Vincentui Casseliui taip pat pavyko ryškiai sužibėti ir ypač tikroviškai įkūnyti rusiškai besikeikiantį žiaurų gangsterį Kirilą .

Vienas iš nedaugelio likusių tikrų klasikų - autorių, kuriančių savitą, į nieką nepanašų kiną Davidas Cronenbergas sukūrė labai stilingą ir žiūrovišką filmą, atskleidžiantį rusų mafijos žiaurią kasdienybę ir emigrantų socialinę aplinką.

Filme režisierius nagrinėja asmenybės dvilypumo, likimo neišvengiamumo temas.

Režisieriaus meistriškumas leido kinematografinėmis priemonėmis sukelti nuolatinę įtampą ir dramatizmą. Filmas labai stilingas ir įspūdingas, nepalieka abejingų ir prikausto prie ekrano kiekvieną.

Su filmu "Rytietiški pažadai" Cronenbergas pasiekė savo kūrybos viršūnę. Liūdna kriminalinė baladė vadinama tikru šedevru.