N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Karklų žmogus
Wicker Man, The (2006)
Žanras: Siaubo trileris
Sukurta: Warner Bros.
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-12-01
Trukmė: 1h 42 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

1973-siais viso pasaulio kino teatrus šturmavo britų režisieriaus Robino Hardy filmas "Karklų žmogus", kuris paliko ryškų pėdsaką kino istorijoje ir iki šiol yra laikomas klasikiniu siaubo trilerio žanro pavyzdžiu. Šis kūrinys vis dar nepraranda didžiulio susidomėjimo, atnaujintos DVD versijos leidimai gerina pardavimų rekordus, reikšmingiausios scenos nuolat patenka į baisiausių ir šiurpiausių momentų dešimtukus, o ištikimiausi gerbėjai nepamiršta įsimintinus personažus sukūrusių aktorių Edwardo Woodwardo ir Christopherio Lee. Be jokio honoraro sutikęs filmuotis britų kino dinozauras Christopheris Lee yra įsitikinęs, kad vaidmuo siaubo trileryje "Karklų žmogus" yra geriausias jo pasirodymas per visą 60 metų karjerą.

Todėl nereikėtų stebėtis, kad prabėgus 33-iems metams Holivudo studijos sumanė sukurti kino klasikos šedevro šiuolaikinį perdirbinį, kuriam pasiryžo vadovauti amerikiečių nepriklausomo kino režisierius Neilas LaBute (Lietuvos žiūrovams jis yra žinomas iš komiško trilerio "Seselė Beti" su Renee Zellweger ir romantinės dramos "Aistra" su Gwyneth Paltrow). Jis adaptavo, patobulino ir šiek tiek pakeitė originalųjį scenarijų, o pagrindiniam vaidmeniui įkalbėjo populiarųjį aktorių Nicolasą Cage'ą, kuris niekuomet neslėpė susižavėjimo 1973-ųjų kultiniu filmu. Atnaujintos siaubo trilerio versijos pasaulinė premjera įvyko 63-ojo Venecijos tarptautinio kino festivalio ne konkursinėje programoje.

Kalifornijos valstijos keliuose patruliuojantis ir motociklu važinėjantis policininkas Edvardas Malusas (akt. Nicolas Cage'as) tampa šiurpios tragedijos liudininku. Jo akivaizdoje jaunos moters vairuojamą automobilį taranuoja iš priešingos kelio pusės netikėtai išvažiavęs krovininis treileris. Pareigūnas dar mėgina išgelbėti nukentėjusiąją ir mažą mergaitę ugnies liepsnose ir dūmuose paskendusios transporto priemonės, bet visas pastangas nuslopina sprogimas.

Emociškai pažeistas ir kaltės jausmo kamuojamas policininkas stengiasi kuo greičiau atsigauti nuo žiauraus sukrėtimo ir kaip tik tuo metu sulaukia netikėto laiško iš buvusios mylimosios Vilou (akt. Kate Beahan). Prieš kelis metus nutraukusi gražius santykius ir palikusi sugniuždytą Edvardą likimo valiai mergina dabar maldauja jo pagalbos, kad padėtų surasti paslaptingomis aplinkybėmis pradingusią dukrelę. Vyriškis ryžtasi skristi mažu lėktuvėliu į Vašingtono valstijos miškų apsuptame ežere esančią salą. Vos tik atvykęs į laiške nurodytą vietovę, jis išsiaiškina daug keistų ir sunkiai suvokiamų dalykų apie čia įsikūrusią bendruomenę, kurioje šeimininkauja vien tik moterys.

Jos vadina viena kitą "seserimis" ir įvairiems fizinės jėgos reikalaujantiems darbams išnaudoja savo vyrus, kuriems neleidžiama ištarti nė žodžio. Užkietėjusios feministės sesers Summersisle (akt. Ellen Burstyn) vadovaujama bendruomenė aktyviai prižiūri bičių avilius, kaupia medaus atsargas ir kruopščiai ruošiasi keistam kasmetiniam religiniam ritualui. Išklausęs sielvarto ir liūdesio apimtos Vilou parodymų, policininkas pradeda sudėtingą detektyvinį tyrimą. Iš pradžių neįprastai besielgiančios močiutės, moterys ir merginos nekreipia didelio dėmesio į Edvardą, su kuriuo visos gyventojos bendrauja išskirtinai maloniai, bet nelabai nuoširdžiai. Vietinės mokyklos pedagogė Rouz (akt. Molly Parker), jaukaus viešbutuko prižiūrėtoja Honey (akt. Leelee Sobieski) ir pagrindinė salos gydytoja bei etatinė fotografė Moss (akt. Frances Conroy) lyg susitarusios tvirtina, kad niekuomet nepažinojo ir nematė pradingusios Rovan. Jų nuomonė yra vieninga - jeigu vis dėl to ši mergaitė kada nors egzistavo, tai ji jau yra nebegyva.

Bet nekviesto svečio surinkti svarbūs įrodymai greitai panaikina šypsenas bendruomenės narių veiduose. Jos susitaria vengti atvykėlio policininko, kuris vis labiau klimpsta į nenuspėjamą keistų tradicijų, medaus derliaus pagarbinimo ritualų, šokiruojančių aukojimų procedūrų ir religinio fanatizmo labirintą. Edvardas visiškai nenori tikėti salos gyventojų platinamu gandu, kad žavioji Vilou tiesiog išsigalvojo dukrelę, kurios niekuomet neturėjo. Kelių įtartinų pastebėjimų dėka jis nuprendžia pasikliauti savo asmenine versija, kas galėjo nutikti mažajai mergaitei.

Drąsusis policininkas nori kuo greičiau viską išsiaiškinti, nes vos kelios dienos beliko iki tradicinės pavasarinių aukojimų šventės, kurios metu bus sudeginta iš šieno supinta milžiniška "Karklų žmogaus" skulptūra. Užbaigti sudėtingą tyrimą iki galo Edvardą dar labiau paskatina iš Vilou lūpų išgirsta netikėta naujiena, kad būtent jis yra Rovan tėvas.

Režisierius: Neilas LaBute'as.

Aktoriai: Nicolas Cage'as, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Leelee Sobieski.