Apokalipto
Apocalypto (2006)
Žanras: Nuotykių drama
Sukurta: Touchstone Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-12-22
Trukmė: 2h 20 min
Cenzas: zzz_N/A

Pailsėjęs po "Kristaus kančios" triumfo visame pasaulyje garsusis Holivudo aktorius ir "Oskaro" premija apdovanotas režisierius Melas Gibsonas ėmėsi kurti ketvirtąjį savo filmą, kuriuo mėgins šiuolaikinei visuomenei priminti mažai kam žinomus ir greitai pamirštus istorinius faktus apie indėnų civilizaciją. Kartu su būriu kine niekur nevaidinusių debiutantų ir tik dvejais profesionalais aktoriais jis pasislėpė niekam neprieinamose Meksikos džiunglėse, kad galėtų ramiai vykdyti filmavimo darbus ir dar labiau apsaugoti kruopščiai užslaptintą scenarijų. Tuo tarpu, žymiausiai JAV universitetų profesoriai, istorikai ir archeologai jau dabar nerimsta ir belaukdami filmo pasirodymo pradeda diskutuoti apie šį intriguojantį kūrinį. Juos labiausiai domina, kaip filme bus atspindėta istorinė tiesą ir kiek ją papildys scenarijaus autoriaus Melo Gibsono asmeniniai pamąstymai.

Visi filmo dialogai yra išversti į šiuolaikiniam pasauliui nepažįstamą ir ypač egzotišką Majų kalbą, o per likusį iki premjeros laiką turės galutinai išspręsti dilemą dėl angliškų titrų reikalingumo. Melas Gibsonas yra linkęs nedaryti jokio vertimo ir tokiu neįprastu būdu leisti žiūrovams įsijausti į neįprastą ir magišką indėniško gyvenimo atmosferą, tačiau kino komercijos dėsniai gali padaryti įtaką jo kategoriškai nuomonei. Bet kokiu atveju režisierius pasistengė nustebinti kino teatrų lankytojus ne tekstais, bet įspūdingo grožio vaizdais, mistine antikine kultūra ir efektingomis veiksmo scenomis. Majų kalbos Yucateco dialektu šiais laikais bendrauja tik milijonas žmonių, gyvenančių Meksikoje, Belize ir šiauriniuose Gvatemalos regionuose.

Pavadinime minimas graikiškas žodis reiškia naują pradžią. Melo Gibsono teigimu, šis universalus žodis kuo puikiausiai apibūdina tai, ką jis nori papasakoti. Kad kažkas prasidėtų, tai kažkas turi pasibaigti. Scenarijuje yra aprašyti 600 metų senumo įvykiai, kai XVI amžiuje Ispanijos kariuomenė užgrobė Meksiką ir Centrinę Ameriką. Tai bus jaudinanti istorija apie indėnų bendruomenę, kurios idilišką ir ramų gyvenimo būdą brutualiai sugriauna žiaurūs svetimšaliai įsibrovėliai. Jie nusprendžia statyti šventyklas ir aukoti žmonių sielas Dievui. Tačiau vienas iš tokių išrinktųjų jaunas vyras pravarde "Jaguaro letena" ryžtasi pabėgti nuo gresiančios mirties. Bet visagalis likimas ir meilės galia savo moteriai, sūnui bei tėvui priverčia jį sugrįžti atgal ir stoti į nelygią kovą už savo civilizacijos išsaugojimą.



Režisierius: Mel Gibson

Scenarijaus autorius: Mel Gibson, Farhad Safinia

Vaidina: Dalia Hernandez, Mayra Serbulo, Gerardo Taracena...