N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'16: Undinė
Opera'16: Rusalka (2016)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2017-02-25
Trukmė: 4h 05 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Undinė (Rusalka) – Antoninas Dvoržakas (Antonin Dvořák)

Miško glūdumoje tyvuliuojančio ežero pakrantėje gyvenanti undinė įsimyli žmogų – princą. Jos liūdesį pastebėjusiam tėvui undinė prisipažįsta norinti pati tapti žmogumi, kad galėtų būti su savo mylimuoju. Laikydamasis nuomonės, kad žmonės – pikti ir žiaurūs, tėvas įnirtingai priešinasi dukters norui, tačiau ši įsitikinusi priešingai – kad žmonės spinduliuoja meile. Galų gale supratęs, kad dukters atkalbėti nepavyks, tėvas sutinka jai padėti ir paprašyti raganos pagalbos, kad ši undinę paverstų žmogumi. Ragana sutinka išpildyti undinės norą, tačiau su viena sąlyga: jeigu princas jos neįsimylės, ji bus prakeikta, o jos mylimasis žus. Negana to, tapdama žmogumi, undinė praras kalbos dovaną. Meilės apakinta ir įsitikinusi, kad jos jausmai nugalės visas kliūtis, mergina su viskuo sutinka. Undinė išgeria raganos paruoštą gėrimą ir krenta be sąmonės.

Kitą rytą bemedžiodamas, princas ežero pakrantėje pamato nuostabaus grožio merginą. Nors ji ir nekalba, apstulbintas jos grožio princas parsiveda nepažįstamąją ją į pilį ir netrukus paskelbia apie vestuves. Tarp į puotą besirenkančių svečių yra ir viena užjūrio princesė, kuriai nesuprantama, kaip princas gali vesti nebylę ir nutaria pati užkariauti kilmingo jaunikaičio širdį. Netrukus savo tikslą ji pasiekia. Sukrėsta – atstumta ir nemylima – undinė sugrįžta prie gimtojo ežero, kur nuo jos nusisuka ir ją anksčiau mylėję seserys. Vilties netekusiai ir sielvarto apimtai undinei ragana pasiūlo vienintelę išeitį išsigelbėti nuo prakeiksmo: jei ji nužudys princą, pati vėl atvirs į undinę. Mergina šį pasiūlymą nedvejodama atmeta ir sviedžia raganos ištiestą peilį į ežero gelmę.

Atsitokėjęs princas suvokia savo klaidą ir, beveik paklaikęs nuo skausmo ir apgailestavimo, puola prie ežero, tikėdamasis ten surasti savo mylimąją. Pagaliau ją suradęs, princas meldžia atleidimo ir prašo undinės sugrįžti. Mergina papasakoja apie prakeiksmą – po to, kai princas ją atstūmė, judviejų bučinys dabar jam atneštų mirtį. Nebematydamas prasmės gyventi be mylimosios, princas aistringai ją pabučiuoja ir miršta ant undinės rankų.

Dirigentas: Mark‘as Elder‘is; Atlikėjai: Kristine Opolais, Katarina Dalayman, Jamie Barton, Brandon‘as Jovanovich‘ius, Eric‘as Owens‘as.